Trnič zvezda praznika sira v Ljubljani
07.10.2015
V soboto, 10. oktobra 2015, bo na Pogačarjevem trgu v središču Ljubljane že tradicionalno potekal praznik sira. Tokratni poudarek je prav na velikoplaninskem trdem siru trniču, ki je nekoč veljal za simbol ljubezni. Med 9. in 14. uro bo na tržnici poleg pokušine trniča potekal tudi prikaz njegove izdelave.
Vsako leto jeseni na Pogarčarjevem trgu soboto posvetijo pridelovalcem sira. Slovenski sirarji širšo javnost opozorijo na svoje delo, visoko kakovost njihovih sirov in pomemben doprinos k ohranjanju in razvoju slovenskega podeželja. Obiskovalcem namreč želijo približati domačo tradicionalno kulinariko, ki je že nekoliko pozabljena, ti pa lahko pokusijo in kupijo različne izdelke iz sira in skute. Letošnji poudarek bo na velikoplaninskem siru trnič.
Trnič - velikoplaninski sir
Trniči so vrsta trdih sirov značilne hruškaste oblike, ki jih pripravljajo na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah. Izdelani so iz skute, smetane in soli ter okrašeni s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo z reliefno izrezljanimi lesenimi deščicami ali paličicam, t. i. pisavami. Trnič se uporablja v vsakodnevni prehrani, pogosto kot dodatek jedem.
Simbol ljubezni
Po izročilu so pastirji trniče jeseni, ob koncu paše, kot dokaz ljubezni in zvestobe, lahko tudi obljube zakona, podarjali svojim izbrankam, ženam in dekletom.
Število trničev je bilo vedno parno – po dve kepi sta bili okrašeni z enakimi ornamenti. Pastirji so enega obdržali, drugega pa podarili izvoljenkam, ki so sir hranile tudi več let. Če je obdarovanka sir sprejela, je s tem pristala na pastirjevo dvorjenje.
Najbolj poseben med jedmi Okusov Kamnika in unikaten v vsem slovenskem prostoru je sir trnič, ki so ga prvotno izdelovali pastirji v času pašne sezone na Veliki planini. Izdelava sira je na planini skoraj zamrla oziroma so ga promovirali zgolj kot spominek.
V okviru projekta Trnič na vsako mizo, ki poteka pod okriljem Okusi Kamnika, so ga na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik ponovno oživeli. Vrnili so mu prvotni namen, uporabo kot živilo in kot obliko konzerviranja odvečnega mleka na planini.
Trnič je na voljo v Kamniku in okolici
Raznovrstne jedi s trničem lahko poskusite v kateri izmed spodnjih kamniških gostiln, kjer strežejo tudi preostale lokalne jedi pod znamko Okusi Kamnika, kupite pa v vseh planinskih domovih na Veliki planini ter v pastirski vasi pri Gradiškovih (pastir Robert Zamljen) ter na TIC Kamnik in v nekaj specializiranih kamniških trgovinah.
PRODAJA TRNIČEV:
- Turistično-informacijski center Kamnik Glavni trg 2, Kamnik, telefon: 01 831 82 50,
- Kmetija Pr' Gabršk, Češnjice v Tuhinju 3, Laze v Tuhinju, telefon: 040 551 040,
- Kmetija Pr' Španc, Zgornje Stranje 29, Stahovica, telefon: 051 208 179,
- Hostel in Pub Pod Skalo, Maistrova ulica 32, Kamnik, telefon: 031 521 365,
- Okrepčevalnica Zeleni rob na Veliki planini, telefon: 051 341 406,
- Domžalski dom na Mali planini, telefon: 051 665 665,
- Jarški dom na Mali planini, telefon: 041 676 254,
- Trgovinica Zlata Ptička, Šutna 2, Kamnik, telefon: 040 554 199,
- Tržnica v Kamniku vsak torek in soboto.
JEDI S TRNIČEM NUDIJO:
- Dom v Kamniški Bistrici, Kamniška Bistrica 9, Stahovica, telefon: 01 832 55 44,
- Domžalski dom na Mali planini,Mala planina, telefon: 051 665 665,
- Gostilna in penzion Repnik,Vrhpolje 186, Kamnik,telefon: 01 839 12 93,
- Gostilna Majolka, Maistrova ulica 11, Kamnik, telefon:031 856 372,
- Gostilna Mili Vrh,Žale 10/a, Kamnik, telefon: 040 201 698,
- Gostilna Pod žičnico, Kamniška Bistrica 2, Stahovica, telefon: 051 644 512,
- Gostilnica in kavarna Pri podkvi, Trg svobode 1, Kamnik, telefon: 05 990 33 07,
- Gostišče Pri Planinskem orlu, Stahovica 20, Kamnik, telefon: 01 832 54 10,
- Restavracija Arboretum (Volčji Potok), Volčji Potok 43g, telefon: 01 831 80 83,
- Restavracija Potočka v Termah Snovik, Laze v Tuhinju, telefon: 080 81 23.
Besedilo: Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: David Lotrič