| 29.
mar
2013
| Konferenca za uveljavitev »načel kratkih verig« |
V Kulturnem domu Postojna je danes potekala konferenca z naslovom »Uveljavitev načela kratkih verig v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih zavodih«. Zaradi negotovosti pri globalnem zagotavljanju hrane ter tudi zaradi negativnih okoljskih učinkov transporta živil, lokalna oskrba z varno in kakovostno hrano vedno bolj pridobiva na pomenu. Temu smo v preteklih letih posvečali premalo pozornosti. Danes ugotavljamo, da je posledica tega med ostalim to, da se v javnih zavodih (šole, vrtci, domovi za ostarele, bolnice) in tudi pri drugih ponudnikih prehrane, uporablja le manjši del lokalno pridelane in proizvedene hrane.
Zaradi tega so na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, v sodelovanju s sedmimi drugimi ministrstvi, pripravili podlago in pogoje za uveljavitev »načel kratkih verig« pri oskrbi navedene populacije potrošnikov ter tudi drugih naročnikov javnega sektorja s hrano in živili. Na konferenci so bile danes predstavljene smernice za naročanje hrane v javnih zavodih, zmožnosti dobave hrane in živil ter primeri dobrih praks z območij, kjer se že izvaja lokalna oskrba.
Na konferenci se ja današnjih prehranskih navad, ali bolje rečeno razvad, v svojem nagovoru dotaknil tudi župan občine Postojna Jernej Verbič:
»V današnjem času se vedno bolj srečujemo z nezdravimi prehranjevalnimi navadami odraščajočih otrok in njihovih staršev, zato je projekt PESCA – Projekt o vzgoji za zdravo prehrano, projekt, katerega rezultati bodo, upajmo, vidni tudi v naslednjih letih. Gre za program čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013, v katerem sodeluje 11 partnerjev. Notranjsko-kraške regija je številčno dobro zastopana – s kar tremi partnerji, to so Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom, Kmetijsko gozdarska zbornica Nova Gorica enota Postojna in Občina Postojna. Partner projekta, ki bo skrbel za pedagoški del usposabljanja učiteljev je Univerza v Ljubljani. Sodelujeta pa tudi dva partnerja iz Gorenjske, in sicer Biotehnični center Naklo in BSC, Poslovno podporni center, d.o.o., Kranj. Otroci v starosti 7 - 12 let, ki bodo sodelovali v projektu PESCA bodo spoznali naše tradicionalne jedi »joto s kislo repo«, »obaro z zdrobovimi cmoki« in še kakšno. Ker pa gre za projekt čezmejnega sodelovanja bodo spoznali tudi tradicionalne italijanske jedi. O vseh jedeh se bodo izobraževali, jih skuhali skupaj s starši, obiskali kmetijska gospodarstva in spoznali, kako se proizvaja hrana. Vedno več otrok in njihovih staršev se zaradi pomanjkanja časa nezdravo prehranjuje, ne najdejo več skupnega časa za pripravo in zaužitje obroka hrane, vsi pa uživamo hrano, za katero ne vemo, na kateri strani sveta je bila proizvedena, s katerimi dodatnimi substancami obdelana, da zdrži dolgo transportno pot, da je na trgovskih policah in krožnikih »lepa na oko« in da ima »dober okus«. O vsem tem se zamislimo, ko izbruhnejo afere, kot so »nore krave«, »lazanje s konjskim mesom«, »najnovejša piščančja afera» ……..
Po drugi strani imamo v Sloveniji veliko pridelovalcev mesa, mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, ki svojih pridelkov ne uspejo prodati, posledično pa imamo na področju pridelave viške mesa. Prav tako smo skoraj samozadostni pri proizvodnji sadja. Najslabše je pri proizvodnji vrtnin, na proizvodnjo katere vplivajo občutljivost na vremenske pogoje, več fizičnega dela in nestabilen trg. Namen te konference s pomenljivim naslovom »Uveljavitev načela kratkih verig v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih zavodih« je prav v tem, da vas predavatelji seznanijo s podlago in pogoji za uveljavitev »načel kratkih verig« pri oskrbi javnih zavodov ter tako poskrbijo, da njihovi varovanci uživajo varno in kakovostno hrano, nabavljeno pri lokalnih proizvajalcih.«
G. Jernej Verbič, župan
mag. Boštjan Požar, direktor RRA NKR
prof. dr. Martina Bavec, generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstv in okolje
ga. Gabrijela Salobir, Kmetijsko-gozdraska zbornica
Na konferenci so posamezna področja predstavljali: direktorica Direktorata za kmetijstvo na MKO dr. Martina Bavec, predstavnica MKO Alenka Kavčič, iz Zavoda za šolstvo Irena Simčič, iz Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Jana Ramuš, predstavnica Žita d.d. mag. Suzana Šimenc, iz podjetja Eko Krepko iz Laz Sandra Tušek, iz KZ Agrarie Koper Patricija Pirnat, iz KGZ Slovenije enota Postojna Majda Godina, iz Zadruge za razvoj podeželja z.o.o. iz Jarine Špela Bratun, organizatorica prehrane v Viških vrtcih Petra Osterman.
Na konferenci so se s svojimi izdelki predstavili lokalni proizvajalci in sicer: Kmetija Jenclovi iz Petelinj, Kmetija Žgajnar iz Studenca ter KZ Agraria Koper.
Organizatorji konference so bili: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, RRA Notranjsko-kraške regije, Občina Postojna, LAS Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom.
Pripravila: DOLORES DOLENC
Foto: FOTOATELJE POSTOJNA
| |