Občina Postojna
Facebook
 
 
O Postojni
Občina
Župan
Podžupana
Občinski svet
Nadzorni odbor
Krajevne skupnosti
Občinska uprava
Režijski obrat Občine Postojna
Medobčinski inšpektorat in redarstvo
Gospodarske javne službe
Predpisi občine
Svetovalna pisarna ENSVET Postojna
Katalog informacij javnega značaja
Razvojni dokumenti
Projekti
Razpisi in objave
Prireditve in akcije
E-občina
Povezave od A do Ž
Prva stran > Občina > ... > Novice v septembru
17. sep 2015
Srečanje brigadirjev

Postojnska Zelena balinarska dvorana je prvo septembrsko nedeljo gostila brigadirje in brigadirke, ki so v letih in desetletjih po 2. svetovni vojni obnavljali in na novo gradili in obnavljali  predvsem infrastrukturo bivše države. Take akcije so bile tudi v naši bližini, gradnja železniškega viadukta v Prestranku, gradnja starega Dijaškega doma v Postojni, košnja trave v Hraščah, napravljanje drv v bližnjih gozdovih, tudi pobiranje koloradskega hrošča, izgradnja Nove Gorice, Brkinske ceste ….

 

Peto tradicionalno srečanje je izpeljala Sekcija občin Postojna in Pivka, ki je sicer članica Kluba brigadirjev Slovenskega Primorja in Istre , program pa povezovala Andreja Mihelčič. Poleg domačih udeležencev so prišli tudi brigadirji iz drugih primorskih krajev, Ilirske Bistrice, Slovenske Istre pa tudi iz Ljubljane in Štajerske. Uspeli prireditvi sta ton dajala recital petčlanske skupine pri DU Postojna pod vodstvom neumorne Mimi Tonković in igranje na kitaro Marjetke Popovski iz Kopra, ki je ob brenkanju tudi prepevala številne brigadirske in ostale že ponarodele pesmi tistega časa, z njo pa so glasno poprijeli tudi že ostareli udeleženci. Na priložnostnem odru so se zvrstili  govorniki, najprej predsednik Sekcije občin Postojne in Pivke, Edvard Progar, tudi sam brigadir na delovni akciji pri graditvi proge Šamac – Sarajevo. Omenil je, da nekateri sedaj negativno ocenjujejo naše takratno delo, mi pa vemo, da smo gradili našo domovino  pa tudi sebe. Predsednik Kluba brigadirjev Jadran Pišot iz Kopra je prepričan, da je tako druženje brigadirjev skorajda nujno, ker širi sporočilo o vrednotah kot so prijateljstvo, tovarištvo, medsebojna pomoč… Nekaj misli sta dodala tudi predstavnika iz Ljubljane Karel Trpljan in Marko Potočnik iz Ptuja, rekoč, da bi lahko tudi današnja mladina s svojim prostovoljnim delom prispevala k boljšemu jutri .

Vse udeležence  je pozdravil tudi podžupan občine Postojna Andrej Berginc, tudi sam brigadir v 80 letih, ko je sodeloval na akcijah v Posočju in Beli krajini in jim zaželel prijetno druženje tudi po prireditvi, ob zvokih harmonike, priložnostni pogostitvi in srečelovu.

Besedilo: Brane Fatur
Fotografije: Foto ateelj Murovec


 
Armenski umetnik BAGRAT ARAZJAN po četrt stoletja spet razstavlja v Postojni
Knjižnica Bena Zupančiča Postojna vabi
Obisk obeležij v krajevni skupnosti POSTOJNA pred Dnevom spomina na mrtve
Predjamski grad UN Blue
Javna razgrnitev strateškega dokumenta Vizija in strategija občine Postojna (VISOP)
Čestitke dr. Aleksandru Merlu
Planinski tabor na Zelenici
več novic
© Občina Postojna | O avtorjih