| 7.
okt
2014
| Gobarska razstava in Jesen v Pudguri |
V soboto (4. 10.) zjutraj so se znanja in gob željni obiskovalci napotili v bližnji gozd. Cilj nabiranja pa je bil le delno dosežen. Jože Podboj, determinator – svetovalec jih je naučil veliko novega, gob pa so iz gozda prinesli bolj malo. Pa še te so bile le za razstavo, ki so jo kasneje člani društva in nabiralci pod skrbnim očesom Podboja postavili skupaj.
Sledil je voden ogled razstave, kjer so obiskovalci lahko izvedeli tudi čisto osnovne reči o nabiranju gob, o obnašanju pri tem in o samem življenju in sestavi gob. Temu je sledila novost- kulinarični prikaz uporabnosti gob in to ne samo priprava mineštre in gob z jajci.
Mojster Rihard Baša, iz Jasena blizu Ilirske Bistrice, je obiskovalce presenetil z omako iz črne trobente in polento iz posebne rdeče rumene koruze, ki jo sam pridela, pa tudi z drugimi posebnimi jedmi iz gob in za konec še sladico iz banane, smetane in janeževe livke. Vsi, ki so poskusili specialitete , so se čudili od kod izvirne ideje. Sledilo je še presenečenje: na poti z nastopa v Ljubljani so se pod kozolcem ustavili »Kergelci izpod Ahca«. S svojim spontanim nastopom so navdušili poslušalce in težko so jih ob ploskanju spustili domov. V veselem razpoloženju se je bližal mrak, ko so domači »Pudgurski igralci« s pomočjo fantov iz Studenega odigrali Vasovanje v Pudguri. Igra je bila prikazana že na prireditvi Gozdar-kmet nekoč in danes (takrat z vokalno skupino Vasovalci), vendar je domačini takrat niso vsi videli in so v društvo deževali predlogi za ponovitev.
V nedeljo (5. 10.) se je letošnja novost v programu Turističnega društva Pudgura, Jesen v Pudguri, začela s še enim vodenim ogledom gobarske razstave, tokrat pa je vodenje prevzel Anton Poler, determinator- mentor in starosta slovenskih mikologov. Seveda je tudi postojnskega župana Jerneja Verbiča zanimalo, katere gobe rastejo v tem času v postojnskih gozdovih, priložnost pa je izkoristil tudi za pohvalo organizatorjev vseh dogodkov v Pudguri. Sledil je nastop mladih harmonikarjev glasbene šole Vilija Marinška, ki so pod kozolec prinesli mladostno razigranost in veselje.
Diana je okrog sebe zbrala kopico otrok in skupaj s starši so ustvarjali prave umetnine iz lubja in plodov. Prireditev je dosegla vrhunec s prikazom ribanja zelja in repe po starem. Bilo je veliko zabave in šaljivih pripomb ob spremljanju članov Turističnega društva in pudgurskih otrok, ki so uživali v tlačenju zelja. Prikaz se je zaključil z »likofom«, pogostitvijo in petjem ob zaključku del. Za primerjavo pa je Gregor Širca pokazal strojno ribanje zelja in repe z dedovim doma narejenim električnim strojem.
Nadaljevanje je bilo v tekmovalnem slogu, saj je sledilo tehtanje najtežje zeljnate glave- nagrado je za 10,20 kg težko glavo prejela Dragica Širca ter rezanje zeljnate solate, kjer je zmagala Julka Štrumelj. Za zaključek sta nastopila še dva mlada ansambla: Amaterji in Ne bodi jih treba, oboji so se predstavili kot zelo dobri nasledniki Akordov ali Modrijanov. NI kaj, očitno je glasbena šola Vilija Marinška pravo mesto za mlade talente.
Seveda so pudgurske kuharice oba dneva poskrbele za domače dobrote, tako iz gob kot iz zelja in repe, še najbolj slastne pa so bile še tople sladke miške. »Bilo je lepo, bilo je poučno, bilo je zabavno, bilo je okusno…« so bile besede obiskovalcev ob odhodu. In veliko dobrih želja, da bi društvo vztrajalo in prirejalo podobne prireditve še naprej. Le škatlica s prostovoljnimi prispevki, ki je bila postavljena ob gobarski razstavi, je oba dneva skupaj sprejela le en dar.
Zapisala: VIDA POŽAR
Foto: TD PUDGURA
| |