Občina Postojna
Facebook
 
 
O Postojni
Občina
Župan
Podžupana
Občinski svet
Nadzorni odbor
Krajevne skupnosti
Občinska uprava
Režijski obrat Občine Postojna
Medobčinski inšpektorat in redarstvo
Gospodarske javne službe
Predpisi občine
Svetovalna pisarna ENSVET Postojna
Katalog informacij javnega značaja
Razvojni dokumenti
Projekti
Razpisi in objave
Prireditve in akcije
E-občina
Povezave od A do Ž
Prva stran > Občina > ... > Novice v novembru
15. nov 2013
Tradicionalni slovenski zajtrk

 

 

Vlada RS je lani sprejela sklep, da vsak tretji petek v mesecu novembru razglasi za dan slovenske hrane. Med aktivnostmi, ki potekajo v tem sklopu, je tudi tradicionalni slovenski zajtrk. Danes sta v ta namen župan Občine Postojna Jernej Verbič in pomočnica župana za informatiko Dolores Dolenc, obiskala otroke v Vrtcu Postojna in Osnovni šoli Prestranek.

Projekt je namenjen predvsem izobraževanju in ozaveščanju otrok o pomenu domače, slovenske hrane in vzporedno v določenem obsegu obveščati tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad ter pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.


Tako so imeli danes otroci v Vrtcu Postojna za zajtrk na mizi polnozrnat črn kruh Pekarne Žito, slovensko maslo, med Mirka Cetine, ki je predstavil celoten postopek pridelave medu in njegove  uporabnosti, mleko Kmetije Andreja Pirca in jabolko Antona Biščaka – vse torej slovenskega porekla. Delegacijo z Občine Postojna in pridelovalce so sprejeli ravnateljica Tonja Ferjančič,  vzgojiteljica   Lilijana Stojič in pomočnica vzgojiteljice  Doles Barbara.

Župan Občine Postojna Jernej Verbič je malčkom zaželel dober tek ob »naših« zdravih domačih dobrotah. Povedal jim je veliko zanimivega tudi o naših pridelovalcih in njihovih pridnih rokah, pa tudi o tem, da bi morala biti taka zdrava, domača hrana del našega vsakdanjega prehrambnega cikla. Ko je govoril o zdravi hrani pa seveda ni mogel mimo zdravilnih učinkov sadja, mleka in kruha. Pri pomenu kruha se je navezal tudi na zdravo in čisto okolje, za katerega moramo skrbeti vsi, saj je za kruh potrebno žito, ki dobro uspeva le v zdravem okolju.

Otroci so o tradicionalnem slovenskem zajtrku zapisali nekaj misli.

Na Osnovni šoli in Vrtcu Prestranek so se slovenskega zajtrka in obiska z Občine Postojna razveselili otroci od prvega do petega razreda in iz vrtca, ki so tudi sicer ozaveščeni z uporabo domače slovenske hrane, saj so vključeni tudi v projekt P.E.S.C.A., katerega namen je vzgoja o zdravi prehrani. Sprejeli sta jih  ravnateljica Nataša Donev Režek in vodja prehrane ter vodja projekta P.E.S.C.A. na šoli, Veronika Švigelj.

Zajtrk na OŠ Prestranek so sestavljale dobrote: maslo iz Kmetije Žgajnar (Studenec), ekološki hojin med Čebelarstva Mirka Cetine, celoten postopek pridelave medu in njegove  uporabnost je predstavil čebelar Janez Otoničar iz Hrašč, mleko s Kmetije Jenuclevi iz Petelinj pri Pivki, kruh Postojnske pekarne in eko jabolko, EKO GIZ Krepko iz Logatca. Otroci so z veseljem sodelovali pri ugotavljanju, zakaj je slovenska hrana dobra in znali odgovoriti tudi na vprašanja Jerneja Verbiča, ki je nekoliko preizkusil njihovo poznavanje tega področja. Položil jim je na srce, naj skušajo vsak dan zaužiti čim večji odstotek domače hrane, saj to pomeni res zdravo prehranjevanje, hkrati pa krepi prodajo domačih proizvodov. O projektu P.E.S.C.A. pa je spregovorila Dolores Dolenc, ki na Občini Postojna skrbi za izvajanje tega čezmejnega projekta.

 

 

 

Pripravil: MILAN ŠTULC
Foto: FOTO ATELJE POSTOJNA in VERONIKA ŠVIGELJ


 
Armenski umetnik BAGRAT ARAZJAN po četrt stoletja spet razstavlja v Postojni
Knjižnica Bena Zupančiča Postojna vabi
Obisk obeležij v krajevni skupnosti POSTOJNA pred Dnevom spomina na mrtve
Predjamski grad UN Blue
Javna razgrnitev strateškega dokumenta Vizija in strategija občine Postojna (VISOP)
Čestitke dr. Aleksandru Merlu
Planinski tabor na Zelenici
več novic
© Občina Postojna | O avtorjih