26.
sep
2013
| Recepture letošnjega poletja |
»Več znaš, več veljaš« je moto današnje – stalno se učeče – družbe. Ta moto nas ves čas žene k pridobivanju novih znanj in veščin, ki so kot večno nedokončani in brezmejni projekti. Znanje pridobivamo na različne načine in v različnih oblikah: formalno in neformalno izobraževanje, načrtno in spontano učenje. V delu omenjenih oblikah izobraževanj in vrstah učenja prepoznamo tudi delovanje študijskih krožkov.
Na račun življenja v informacijski družbi nam je iskanje znanja včasih olajšano, večkrat pa določena znanja, spretnosti in veščine prav zaradi tega tonejo v pozabo ali jih senči pomanjkanje časa združevanja prijetnega s koristnim.
Na podlagi želje po pripravi boljše hrane iz sadja in zelenjave (v obliki zanimivih in iznajdljivih rešitev, ozimničnega shranjevanja in pa osvežitve v poletnih dneh) se je formirala naša ekipa študijskega krožka.
Naš študijski krožek z naslovom: »Poletne kulinarične osvežitve« smo oblikovale ženske, ki sta nas skupno druženje in priprava novih specialitet navduševala to poletje… Jerneja Sojer Smerdu, Majda Spači, Anja Kocman, Anja Šajn, Monika Kocman, Danaja Grešak in Damjana Benec smo zavihale rokave in z združenimi močmi svojih kuharskih izkušenj, s priporočili in navodili »strokovnjakov« področja in malce »kmečke« logike pripravile čisto svoje recepture. Tako se lahko pohvalimo z domačim ajvarjem, namazi, nenavadnimi sladoledi (kot so pinjolov sladoled, sladoled iz gozdnih sadežev in z ovsenimi otrobi, presnim bananinim sladoledom) ter preprosto paradižnikovo mezgo kot hrano za »zimske dni«.
Najboljše recepte smo zbrale v zgibanki: »RECEPTURE LETOŠNJEGA POLETJA« in pripravile istoimenski javni dogodek, s katerim smo želele navdahniti tudi širšo javnost - vas. To nam je uspelo 17. septembra 2013 na »postojnskem sejmišču« v okviru Kmečke tržnice pred PTC Primorka. Ob tem dogodku smo svojo izkušnjo podelile v obliki zgibank in testenin (»pašte«) s paradižnikovo mezgo (»šugo«, »šalšo« …). Udeleženci dogodka so bili navdušeni nad zanimivim izborom teme učenja in preizkušanjem naših specialitet.
AJVAR
|
Za: 12 srednje velikih kozarčkov
Priprava: 3 h
|
Sestavine:
6 kg rdeče paprike
2 kg malancanov / jajčevcev (olupljenih)
6 čebul
1 dcl kisa za vlaganje
sol
sladkor
8 dcl navadenga olja
po željah in okusu: poper, čili
|
Postopek po naših izkušnjah:
Oprale smo vso zelenjavo, jajčevcem odstranile olupke in nato na koščke zrezale vse paprike in jajčevce. Na koščke smo zrezale tudi čebulo. Vso zelenjavo smo postavile v veliko posodo, dodale 1 dcl kisa (ne več) in
2 litra vode. Vse skupaj smo zavrele in kuhale še 10 minut. Vso zelenjavo smo nato odcedile in zmiksale v multipraktiku. Zmiksano zelenjavo smo po delih pražile: npr. 1 dcl olja in malo zelenjave in tako postopek
nadaljevale z dodajanjem olja in zelenjave. Vse skupaj smo pražile 2 uri. Dodale smo tudi sol in malo sladkorja (2 veliki žlici) ter poper in čili. Vroč ajvar smo dale v pripravljene kozarčke (morajo biti čisti in suhi)
in jih močno zaprle.
|
Priporočamo:
Za vse, ki obožujejo pekočo hrano priporočamo večjo količino popra in čilija.
|
Po receptu udeleženk študijskega krožka Poletne kulinarične osvežitve iz zgibanke: RECEPTURE LETOŠNJEGA POLETJA, julij – september 2013
S svojim delom smo zelo zadovoljne, zato z vami delimo še delček naših občutenj v besedi:
»Lepo je bilo spoznati nove ljudi, slišati in pridobiti različne izkušnje ter koristno izkoristiti čas!« (Damjana Benec)
»V zadnjih letih je v paketu z ekonomsko krizo na plan vzniknilo veliko število vprašanj, ki se ne vrtijo zgolj okoli kapitalizma, bank, socialnih pravic in ostalih klasičnih tem, ampak tudi okoli samooskrbe, uživanja lokalno pridelane hrane in manj invazivnega sobivanja z naravo. Te teme so bile pred tem bolj ali manj potisnjene na obrobje. V skladu s tem smo mnogi premišljevali svoj dosedanji način življenja in se odločili za preizkušanje tako novih receptov, kot tudi starih načinov shranjevanja sezonskih živil. Ker pa tovrstne prakse ponavadi zahtevajo uporabo velikih količin hrane, je vsaka napaka v pripravi lahko usodna in tudi veliko stane. Ravno zaradi tega je tu prav prišel ta študijski krožek, kjer smo si udeleženke izmenjale izkušnje in ideje in družno preizkusile več različic receptov - zraven pa se imele fino in svoj poletni prosti čas "unovčile" na koristen način.« (Anja Kocman)
»Na sproščen in zabaven način smo prišle do novih kuharskih znanj. Preizkusile smo se v pripravi različnih namazov, sladoledov, ajvarja in omak. Osvojeno znanje pa bom prenesla tudi v domačo kuhinjo, tako da se že veselim novih ustvarjanj J.«(Monika Kocman)
V želji po sodelovanju v novih študijskih krožkih tudi vas lepo vabimo v »študijske« kroge!
Mentorica študijskih krožkov: JERNEJA SOJER SMERDU
|