Občina Postojna
14. maj 2013
Zdravstvena tveganja industrijske hrane

V okviru projekta P.E.S.C.A. je Anton Komat, svobodni raziskovalec, pisec strokovne literature in romanov, TV-scenarist in voditelj, predavatelj, zavzet aktivist na naravovarstvenem področju ter ustanovni član medresorske komisije za kemično in biološko varnost RS, v Kulturnem domu Postojna spregovoril o tem, kakšna so tveganja pri uživanju industrijske hrane.

Med drugim se je na predavanju dotaknil problematike, da vsepovsod, kjerkoli živimo, kopičimo nevarne kemične snovi, ki za seboj puščajo strupeno dediščino, s katero se bo srečevalo še več rodov naših potomcev. Najbolj ogroženi pa so prav naši otroci, ki za svoj zdrav telesni in dušeni razvojne potrebujejo le široko in pestro paleto živil, temveč prehrano, ki ne vsebuje strupenih snovi.

Vse več je dokazov, da kemikalije, ki so v vsakodnevnih izdelkih, prehajajo že iz kontaminirane noseče ženske na fetus in z materinim mlekom na dojenčke, motijo hormonski razvoj deklic in dečkov in povzročajo feminizacijo moških. Hormonsko ravnotežje je eden izmed najzapletenejših mehanizmov v telesu, ki uravnava tisoče funkcij, od katerih so odvisni vsi procesi v njem. Zato so hormonski motilci ravnovesja v prehrani tako zelo nevarni. Treba je vedeti, kje hormonski motilci so in kako se zavarovati pred njimi.

Pripravila: Dolores Dolenc Bajc
Foto: FOTO ATELJE POSTOJNA


Tiskaj