Občina Postojna
7. okt 2015
10. gobarska razstava pri kozolcu in Jesen v Pudguri

Čeprav  je letos gobarska sezona zelo slaba, so prizadevni člani Turističnega društva Pudgura pri kozolcu toplarju v Belskem pripravili jubilejno- 10. razstavo gob. Dober teden pred prireditvijo so nabiralci še zaskrbljeno zmajevali z glavami, ko so se s praznimi košarami vračali s svojih gobarskih ogledov. »Le kaj bomo skuhale?« so se spraševale pudgurske gospodinje? Pa vendar je tudi tokrat obveljal rek »Kjer je volja, tam je pot«.
Oba strokovnjaka za gobe- Anton Poler iz gobarskega društva Lisička iz Maribora , ki razstavo postavlja že vsa leta in Jože Podboj sta bila nad prinesenimi vzorci gob navdušena. Obiskovalce sta v strokovnih vodenjih popeljala med skoraj 200 vrstami gob.

Letos sta svoje kuharske umetnine v kulinaričnem kotičku poimenovanem »gobe v kulinariki« predstavila mlada kuharja iz Jamske restavracije v Postojni. Obiskovalci so izvedeli nekaj praktičnih nasvetov in uživali v slastnih obloženih kruhkih in medaljončkih z jurčki.

Letos so pod šotorom poleg razstavljenih gob pripravili tudi deset aranžmajev na temo »Jesen«. Pudgurke so bile povabljene, da pokažejo svojo ustvarjalnost tudi na tem področju in nastale so prave umetnine iz naravnih materialov. Po izboru obiskovalcev je bil v nedeljo objavljen zmagovalni aranžma, čeprav so si bili vsi enotni, da so si pohvalo in simbolno nagrado prislužili prav vsi. V soboto so se pod kozolcem predstavili tudi mladi pudgurski glasbeni talenti. Iz trobente, flavte, kitare, saksofona, harmonike in klaviatur so pudgurski otroci izvabljali znane in tudi bolj umetniške melodije. Sledil je še prikaz pletenja košar iz vrbovih vej in srobota in druženje ob zvokih harmonike. Nekaj gob za v krompirjev golaž in omako se je tudi našlo, predvsem pa so šli ta dan v slast rahli buhteljni z marmelado.

Prireditev pod naslovom Jesen v Pudguri je bila prvič organizirana lani. Ker je bil prikaz jesenskega dela na kmetih med obiskovalci lepo sprejet, so se v Turističnem društvu Pudgura odločili, da s podobnimi prikazi nadaljujejo. Tema letošnje prireditve je bilo sadje in njegova predelava. Ivan Kodrič, strokovnjak s področja sadjarstva je obiskovalcem povedal marsikaj zanimivega o sortah jabolk in hrušk, ki so bile postavljene na ogled. Sledil je prikaz predelave jabolk nekoč- od pobiranja, rezanja in sušenja krhljev, tolčenja jabolk z batom v lesenem koritu, mletja na ročni mlin, prešanja jabolčne kaše in točenja soka, do kuhanja sadjevca. Pri tem so bili posebej zagnani pudgurski otroci, ki radi pomagajo Turističnemu društvu Pudgura pri podobnih prikazih.

Nekateri obiskovalci pa so že nestrpno čakali na pričetek šaljivega tekmovanja v zbiranju fižola. Tudi to –včasih redno večerno opravilo kmečkih žensk že izginja iz navade. Razveseljivo je, da so tekmovali tudi mladi, čeprav jih je bilo potrebno najprej naučiti, kaj zbiranje fižola sploh je. In so s svojim inovativnim pristopom tudi zmagali. Starejše tekmovalke pa so komentirale : »Je treba delat počasi pa z andohtjo ( z užitkom)!« Rahla zavist zaradi odvzete zmage ali ljudska modrost?

Kakorkoli, kljub dežju so se obiskovalci pri kozolcu toplarju v Belskem lepo imeli. Med njimi je bil tudi župan občine Postojna Igor Marentič, ki je z zanimanjem prisluhnil razlagi o gobah in pohvalil dobre jedi pudgurskih gospodinj. Ob zvokih mladega ansambla Amaterji se je zaključilo pestro dogajanje v Pudguri prejšnji konec tedna.

Besedilo: Vida Požar
Fotografije: Florijan Poljšak


Tiskaj