Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si
Prva stran    Novice in obvestila

Potrošniki pri koriščenju storitev ne bodo potrebovali negativnih testov
Natisni  Pošlji prijatelju
13.2.2021

Vlada RS je izdala Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki stopi v veljavo 15. februarja 2021. Glede na semafor sproščanja ukrepov za prihodnje obdobje se sprošča nabor gospodarskih dejavnosti. Z novim odlokom bodo lahko brez omejitev (ne glede na vrsto blaga in prodajno površino) spet odprte vse trgovinske dejavnosti. Sprememba je tudi pri prodaji kmetijskih pridelkov na kmetijah, ki je z novim odlokom vključena v izjemo, ki dovoljuje osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih. Pri storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja pa je po novem določeno, da se jih lahko udeleži do največ deset oseb.

Nov odlok od potrošnikov oziroma strank ne zahteva več negativnega testa za koriščenje storitev.

Pri izvajanju storitev ostajajo enake omejitve kot doslej o dovoljenem številu potrošnikov na kvadratni meter, torej ena stranka na 30 kvadratnih metrov oziroma ena stranka na prostor, če je le-ta manjši od 30 kvadratnim metrov, ter ena stranka na 10 kvadratnih metrov v primeru odprte tržnice.
Odlok poleg tega vsebuje delno spremembo pri dejavnostih higienske nege, po kateri so vse storitve higienske nege, vključno s frizerskimi storitvami in pedikuro, vključene med izjeme s pogojem testa za izvajalca.
V skladu s širšo vladno odločitvijo glede testiranja zaposlenih velja, da lahko ti namesto negativnega testa predložijo dokazilo o cepljenju, potrdilo zdravnika o prebolelem novem koronavirusu ali dokazilo o pozitivnem rezultatu na novi koronavirus, od katerega je preteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev.

Vlada je sprejela dopolnitev uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom sars-cov-2, v skladu s katero bodo imele (podobno kot doslej učitelji), tudi osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga, in za katere je določeno obvezno testiranje na virus, prednost pri testiranju, stroške pa bo krila država.

Več na: