Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si
Prva stran    Novice in obvestila

Erasmus+: Employability of young people with mental disabilities in local communities
Natisni  Pošlji prijatelju
2.2.2021
Občina Sežana je v partnerstvu z Athme School (Estonija), Fundación Aspanias Burgos (Španija) in Learning center for youth (Ciper) pripravila projekt namenjen spodbujanju zaposlovanja mladih s primanjkljaji v lokalnih okoljih. Projekt je bil v letu 2020 prijavljen na javni razpis Erasmus+ in sicer na Ključni ukrep 2, Strateška partnerstva za inovacije in izmenjavo dobrih praks.

Nosilec projekta je šola za učence in dijake s posebnimi potrebami iz Narve. Projektni partnerji prihajajo iz različnih okolij (šola, združenje, mladinska organizacija in občini).  Gre za transnacionalni projekt, namenjen oblikovanju in širjenju inovativnih praks ter spodbujanju sodelovanja, medsebojnega učenja in izmenjave izkušenj na področju izobraževanja, usposabljanja in mladih.  

Glavni namen projekta je ustvariti učinkovito mrežo lokalnega sodelovanja in njegovih podrobnih postopkov in procesov, ki temeljijo na osebnem pristopu za zagotovitev zaposljivosti mladih s posebnimi potrebami. Neposredni cilji projekta so:

1.    Razvoj osnovne metodologije za učinkovite sisteme lokalnega sodelovanja za povečanje zaposljivosti mladih s primanjkljaji. Metodologija vključuje opis izvajanja pristopa, osredotočenega na človeka, zunaj izobraževalnih ustanov, podporne dokumente in postopna priporočila za lokalne mreže (akcijski zemljevidi, analiza tveganja, delovni listi za načrtovanje, orodja za ocenjevanje, primeri najboljših praks).
2.    Organizacija izobraževanj za člane ekipe projektnih partnerjev.
3.    Izvedba pilotnih usposabljanj v vsaki partnerski državi za predstavnike lokalnih deležnikov.

Občina Sežana v projektu sodeluje z mrežo pridruženih partnerjev, in sicer s sežansko enoto Varstveno delovnega centra Koper, Društvom za duševno zdravje in kreativno preživljanje prostega časa »VEZI«, zaposlitvenim centrom Zavoda za predelavo hrane in turizem Bodika; Socialnim podjetjem Brinjevka d.o.o. ter Domom na Krasu.

Projekt se je pričel oktobra lani in se bo zaključil leta 2022. Glede na to, da so bile projektne aktivnosti zaradi pandemije COVID-19 prilagojene, so se partnerji doslej srečali na dveh projektnih (video)srečanjih. Prav tako pa so bili v lokalnih okoljih vseh sodelujočih partnerjev evidentirani primeri dobrih praks na področju zaposlovanja oseb s posebnimi potrebami. Z velikim ponosom ugotavljamo, da je le-teh tudi na območju občine Sežana veliko, saj smo ostalim projektnim partnerjem na januarskem virtualnem srečanju predstavili kar 13 uspešnih zgodb naših pridruženih partnerjev. V Sežani bomo (v kolikor bodo aktualne razmere to dopuščale) predvidoma maja 2021 gostili projektno srečanje, ki ga bomo izvedli skupaj s pridruženimi partnerji.