Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si
Prva stran    Novice in obvestila

Novosti pri prehajanju mej
Natisni  Pošlji prijatelju
13.2.2021

S 13. februarjem začnejo veljati tudi spremembe pri prehajanju mej. Prehajanje notranje schengenske meje bo mogoče na vseh mejnih prehodih z Avstrijo, Italijo in Madžarsko, kontrolne točke pa se ukinjajo.

Po novem bo vstop v Slovenijo mogoč brez karantene in negativnega testa tudi za cepljene in tiste, ki so koronavirus že preboleli.

Ob tem Slovenija poleg seznama "rdečih držav" uvaja nov seznam držav na območju EU in schengenskega območja, kjer je epidemiološka slika slabša kot v Sloveniji. Trenutno so med državami s slabšo epidemiološko sliko Španija, Portugalska in Češka. Ob prihodu iz teh držav bo treba v vsakem primeru predložiti negativen test, z jutrišnjim dnem pa se uvaja možnost, da se mejo prečka tudi s pozitivnim PCR-testom, ki je starejši od 21 dni in mlajši od šestih mesecev, ali pa s potrdilom o prebolelem COVID-19, ki ne sme biti starejše od šestih mesecev. Veljavni bodo tudi negativni testi, pridobljeni iz laboratorijev tretjih držav, ki jih bo Nacionalni inštitut za javno zdravje uvrstil na listo, medtem ko za zdravniška potrdila velja, da bodo veljavna le tista iz držav EU in schengenskega območja.

Neizpostavljenost virusu bo mogoče dokazovati tudi s cepljenjem, vendar pa bo v tem primeru veljalo potrdilo o drugem odmerku.

Več na:
https://www.gov.si/novice/2021-02-12-s-13-februarjem-mogoc-vstop-brez-karantene-in-testa-tudi-za-cepljene-proti-covid-19-in-tiste-ki-so-ga-preboleli/