Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si
Prva stran    Novice in obvestila

Dnevni migranti potrebujejo za vstop v Slovenijo negativen test
Natisni  Pošlji prijatelju
5.2.2021

Z današnjim dnem je pričel veljati Odlok o spremembah Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Spremembe predvidevajo manj izjem za vstop v državo brez karantene in negativnega testa na okužbo s koronavirusom.

Po novem morajo za prehod meje brez napotitve v karanteno negativni test, ki ne sme biti starejši od sedmih dni, predložiti čezmejni dnevni delovni migranti, ki delajo v eni od držav članic EU ali drugi državi schengenskega območja in se vračajo v 14 urah po prehodu meje, ter osebe, ki dnevno ali občasno prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Sloveniji oz. EU.
Enako velja za državljane EU, ki prihajajo iz druge članice EU, kjer opravljajo varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore; oskrbo ali nego družinskih članov; starševsko skrb in stik z otrokom; vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču; ali odpravljajo neposredno nevarnost za zdravje, življenje in premoženje in se čez mejo vračajo v roku 12 ur po prehodu meje.
Negativni test potrebujejo tudi osebe, ki so naročene na zdravstveno storitev v Sloveniji in se bodo čez mejo vrnile takoj po opravljeni storitvi.

Na Občino Sežana se obračajo številni dnevni migranti z negodovanjem, da je na testiranje zaradi velikega števila naročenih, potrebno čakati več dni. Tudi iz Zdravstvenega doma Sežana sporočajo, da imajo zaradi uveljavitve omenjenega vladnega odloka povečan obseg testiranj za podjetja, katerih zaposleni zaradi poslovnih razlogov prehajajo državno mejo. Glede na to, da v Zdravstvenem domu Sežana ob vsakodnevnem testiranju prebivalstva (PCR in hitri testi) opravljajo tudi redna testiranja zaposlenih v zdravstvenih, socialno-varstvenih in vzgojno-izobraževalnih ustanovah na območju vseh štirih kraško-brkinskih občin in imajo zaradi navedene spremembe še dodatne obremenitve, občane pozivamo k strpnosti in razumevanju.

Več informacij na:
https://www.gov.si/novice/2021-02-04-manj-izjem-za-vstop-brez-karantene-in-negativnega-testa-za-dolocene-izjeme-veljavnost-negativnega-testa-sedem-dni/