Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si
Prva stran    Komentar

Dom upokojencev Sežana
Natisni  Pošlji prijateljuOb 40. letnici je stanovalce Doma upokojencev Sežana in tamkajšnje zaposlene med drugim razveselila tudi ureditev okolice doma. Ob tej posebni priložnosti se je Občina Sežana odločila prispevati k izboljšanju življenjskega okolja svojih občanov. V okviru ureditvenih del sta Občina in Dom upokojencev skupaj obnovila sprehajalne poti, preuredila urbano pohištvo, uredila zelene in rekreativne površine ter cvetlične gredice. 

Vremenske razmere sicer niso dopuščale dokončanja dogovorjene ureditve (ta se bo predvidoma zaključila jeseni), a niti dež ni mogel skaliti veselja stanovalcev, ki se še posebej v vročih poletnih dneh radi zadržujejo na zelenih površinah pred domom.

Vse bi bilo lepo in prav, če se v časopisu Primorske novice ne bi kar s štirimi članki spotaknili ob to, da je Občina za ureditev parka namenila proračunski denar. Kdo pa naj bi financiral ureditev parka, če ne Občina, ki si prizadeva, da so površine, ki jih uporabljajo njeni občani primerno urejene in varne. Vlaganje proračunskih sredstev v državno lastnino nikakor ni nezakonito pa tudi sporno ne, saj s tem stanovalcem zavoda obarvamo sivi vsakdan. Saj vendar v tem domu stanujejo naši občani, naši starši in stari starši. 

Občina Sežana se je odločila za sofinanciranje urejanja okolice Doma upokojencev zato, ker te površine služijo stanovalcem doma in zaposlenim, ne nazadnje pa tudi javni rabi in je zato vlaganje tudi v javnem interesu. Za prostočasne dejavnosti in druženje ga namreč uporabljajo tudi številni drugi občani, kot na primer stanovalci okoliških blokov, starejši občani, balinarji, člani strelskega društva, otroci ind. Obenem je del parka ob glavnem vhodu v Dom upokojencev tudi v lasti Občine Sežana. Občina se je za pomoč pri ureditvi parka odločila, ker se zaveda, da je njena naloga zadovoljevati potrebe prebivalcev in zagotavljati čim boljšo izkoriščenost zemljišč, še posebno tistih, ki se nahajajo v mestnem središču. 

Poglavitni razlog za sodelovanje so seveda ljudje. Na Občini Sežana se trudimo našim občanom na različne načine zagotoviti čim boljše življenjske pogoje. Mednje sodi tudi veliko število starejših, ki pa so v družbi pogosto zapostavljeni. Zato se nam zdi pomembno, da vlagamo v izboljšanje njihovih življenj in s takimi gestami v ljudeh vzbudimo veselje, gotovost in zadovoljstvo ter omogočimo prostor za kvalitetno in skupno preživljanje prostega časa. Ne smemo pozabiti, da bomo z malo sreče takšnega razumevanja potrebni vsi. 
Žalostno je, da posamezni mediji svojo prodajo povečujejo z negativnimi zgodbami, ki povzročajo škodo in prizadenejo ljudi, ki si to najmanj zaslužijo. Namesto, da bi novinarke Primorskih novic izpostavile dosežke Doma upokojencev Sežana in pohvalile požrtvovalno delo zaposlenih, so častitljivi jubilej kar v 4 člankih izkoristile za prikaz Občine Sežana kot največje hudodelke. Očitajo nam vlaganje v tujo lastnino, zavajanje o vsebini, obsegu ter ceni ureditve in neustrezni porabi denarja, izumljajo svoja proračunska pravila o financiranju, o postavkah in se posmehujejo »občinski matematiki«. Občini ni bilo potrebno zavajati in lagati, saj menimo, da skrb za naše občane ne potrebuje upravičevanja. Primorske novice imajo sicer prav, ko zatrjujejo, da je glavnina parcel, na katerih stoji dom z okolico v državni lasti. Občina nikoli ni trdila drugače, drži pa tudi to, da je približna polovica površin, ki so se urejale, v lasti Občine Sežana.
Če je zagotavljanje dobrih življenjskih pogojev za naše občane zločin, potem smo na Občini Sežana krivi! Krivi za hvaležnost, nasmehe in veselje stanovalcev, ki so jih izrazili ob prenovljenih zunanjih površinah in novih možnostih za druženje in rekreacijo.
Tovrstnih načinov sofinanciranja projektov in naložb v javnem interesu smo se v preteklosti že posluževali. In s takšnimi aktivnostmi bomo v sodelovanju z institucijami, ki skrbijo za dobrobit različnih skupin naših ljudi, zagotovo in z veseljem nadaljevali tudi v prihodnje.

Občinska uprava občine Sežana