Galerija

Izšel je zbornik ob 120. obletnici šolske zgradbe v Cezanjevcih
Datum dogodka: 12.1.2021

Osnovna šola Janka Ribiča Cezanjevci je ob 120. obletnici šolske zgradbe izdala zbornik Posute zvezdice za prihodnost, v katerem je med drugim povzeta kronika šolske stavbe, predstavljene so izpeljane aktivnosti na šoli, v veliki meri pa je zbornik predvsem poklon elementom nepremične kulturne dediščine v našem šolskem okolišu.

Če bi radi podrobneje prelistali zbornik se obrnite na tajništvo šole – telefon: 02 580 11 15 ali na e-naslov: tajnistvo@o-cezanjevci.si.

Dodajamo tudi nekaj strani v digitalni obliki:

https://anyflip.com/wclvj/felt/

Čestitka ob dnevu samostojnosti in enotnosti
Datum dogodka: 22.12.2020

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

 

iskrene čestitke ob praznovanju

 

DNEVA SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI.

 

mag. Olga Karba, županja 

Ljutomer osvetlile praznične lučke
Datum dogodka: 8.12.2020

V ponedeljek, 7. decembra 2020, so tudi v Ljutomeru zasvetile praznične lučke. Na številnih lokacijah po Ljutomeru, med drugim tudi na Glavnem trgu, kjer stoji smreka, so se ob mraku prižgale luči in naznanile praznične dneve. Na smreko, ki jo je darovala Alenka Špilak iz Precetincev, so številni občani obesili okraske.

Zaradi epidemiološke slike se je Občina Ljutomer odločila, da letos ne bo organizirano silvestrovanje na prostem z ognjemetom. Del sredstev, ki so bila v preteklosti namenjena za silvestrovanje in ognjemet, so se namenila za zamenjavo dotrajane in dokup nove praznične okrasitve mesta.

Ljutomer bo dobil dve kolesarnici, polnilnici in številna kolesa!
Datum dogodka: 21.11.2020

Občina Ljutomer je skupaj z Občino Veržej, kot del Lokalne akcijske skupine (LAS) Prlekija, vključena v projekt »Kolesarska veriga na podeželju«, ki ga bo naslednji dve leti izvajalo 12 LAS in 29 slovenskih občin. Gre za ambiciozno operacijo povezovanja občin. Aktivnosti bodo nekaterim območjem prinesle edini kolektivni sistem množične mobilnosti. Z digitalizacijo map, skupno aplikacijo ter aktivnostmi za integracijo z že obstoječimi sistemi v Sloveniji pa bo trajnostna električna mobilnost dostopna uporabnikom tudi na do sedaj spregledanih območjih. Tako se bosta v okviru projekta v mestu Ljutomer uredilo dve kolesarnici in polnilnici za kolesa ter nabavilo 10 električnih in navadnih koles. Vzpostavljena bo tudi nadgradnja aplikacije mobilni.si. Vrednost projekta na območju LAS Prlekija znaša blizu 140 tisoč evrov, od tega bosta občini iz svojih proračunov namenili vsaka okoli 18.000 evrov, ostalo pa so nepovratna sredstva.

Na fotografiji so pred leti, prav tako iz projekta, nabavljena električna kolesa in urejeno postajališče ob občinski zgradbi v Ljutomeru.

19. november - svetovni dan stranišč
Datum dogodka: 19.11.2020

OZN želi z obeležitvijo tega dne poudariti prizadevanja za izboljšanje higienskih razmer v svetu. Več kot dve milijardi ljudi namreč še danes nima ustreznih toaletnih prostorov. Če je pri nas situacija boljša in se le malokdo srečuje s tem, da nima stranišča, pa bi se ob današnjem dnevu stranišč lahko vprašali o tem kaj spada v straniščno školjko in kaj ne. Na čistilnih napravah se namreč srečujejo s številnimi odpadki, ki ne sodijo v straniščne školjke in v nadaljevanju v kanalizacijsko omrežje. Zato se velja ob današnjem dnevu zamisliti nad tem.

V ljutomerski občini smo v preteklosti poskrbeli za prenovo javnih stranišč v Mestni hiši Ljutomer, gradila so se kanalizacijska omrežja, prav sedaj pa je tudi odprt javni razpis za subvencioniranje nakupa in vgradnje malih komunalnih čistilnih naprav. Ob tej priložnosti vam v ogled ponujamo prispevek objavljen na nacionalni televiziji.

https://4d.rtvslo.si/.../tuji-dokumentarni.../174732695

Žalna vest: Umrl je Miroslav Steržaj
Datum dogodka: 8.11.2020

V 88. letu je umrl Miroslav Steržaj (1933 - 2020), gospodarstvenik, politik, kulturnik in športnik. Svojcem izrekamo iskreno sožalje.

 

Miroslav Steržaj se je rodil 28. februarja 1933 v Rakeku, v Ljutomer pa se je preselil leta 1950. Z ženo Terezijo sta si ustvarila družino, v zakonu pa sta se jima rodila hčerka Jacqueline in sin Harry, ki je bil prav tako vrhunski kegljač. Leta 1955 je začel delati v ljutomerskem Mlekoprometu, najprej 12 let kot komercialni direktor, nato pa do upokojitve leta 1993 kot direktor. V tem času je Mlekopromet postal ena izmed glavnih sirarn v Sloveniji. Po upokojitvi je postal strokovni tajnik Gospodarskega interesnega združenja mlekarstva Slovenije, to funkcijo pa je opravljal do leta 2003.

Vrsto let je bil aktiven na političnem področju. Velja izpostaviti, da je bil osem let  podpredsednik ljutomerske občine ter osem let podpredsednik zbora občin. Leta 1988 postal predsednik ljutomerske občine, to funkcijo pa je opravljal do slovenske osamosvojitve leta 1991. Med letoma 1992 in 1997 je bil član državnega sveta Republike Slovenije. V času županovanja Jožefa Špindlerja je bil med letoma 1998 in 2002 podžupan Ljutomera, leto pozneje pa je bil za vso svoj prispevek k delovanju občine imenovan za častnega občana Občine Ljutomer. Leta 1963 je bil soustanovitelj Ljutomerskega okteta, v katerem je prepeval skoraj pet desetletij, več mandatov pa je bil tudi predsednik Kulturnega društva Ivan Kaučič Ljutomer.

Številnim bo ostal v spominu kot eden najboljših kegljačev nekdanje Jugoslavije. Kar trideset let je bil član jugoslovanske reprezentance (1955 – 1985). Leta 1964 je na evropskem prvenstvu osvojil naslov absolutnega evropskega prvaka, kar pomeni, da je zmagal v vseh kategorijah - posamično, v parih in ekipno. Čez štiri leta mu je uspel še en podvig, saj je osvojil posamično zlato medaljo na svetovnem posamičnem prvenstvu in s tem postal prvi Jugoslovan oziroma Slovenec z  naslovom svetovnega prvaka v kegljanju. Za odlične športne dosežke je med drugim prejel Bloudkovo nagrado. Leta 2012 je bil sprejet v Hram slovenskih športnih junakov. V kegljaške vode je popeljal tako sina Harryja, kot tudi vnuka Janija in Mika.

Miro, hvala vam za vse.

Izvaja se rekonstrukcija Vrtne in Volkmerjeve ulice v Ljutomeru
Datum dogodka: 4.11.2020

V sklopu projekta obnove mestnih ulic se je letos pristopilo k rekonstrukciji Vrtne in Volkmerjeve ulice v Ljutomeru. Pogodbeni rok za dokončanje del je 30. november 2020, glede na to, da se dela celovita rekonstrukcija celotne komunalne infrastrukture, pa se je s podjetji Adria plin, Telemach in Telekom dogovorilo, da se sočasno z rekonstrukcijo komunalne infrastrukture izvede tudi širitev njihovega omrežja in izvedba brezplačnih priključkov do vsake stanovanjske hiše. Ta dela so zaradi nezmožnosti opravljanja več del hkrati zamaknila rok izvedbe celotne investicije. Predvideva se, da bo v letošnjem letu zaključena Vrtna ulica, takoj ko bodo vremenske razmere to dopuščale pa se bo rekonstruirala še Volkmerjeva ulica, ki pa bi zaradi lažjega izvajanja zimske službe ostala do takrat v sedaj obstoječi asfaltni izvedbi. V kolikor bodo zimske razmere dopuščale izvajanje gradbenih del se predvideva zaključek rekonstrukcije obeh omenjenih ulic v začetku aprila 2021.  

Brezplačni WiFi4EU na enajstih lokacijah po ljutomerski občini!
Datum dogodka: 7.10.2020

Občina Ljutomer se je prijavila na pobudo Evropske komisije WiFi4EU, katere cilj je opremiti lokalne skupnosti z javnimi brezžičnimi povezavami. Pridobili smo si bon v vrednosti 15.000 evrov, s katerim smo pokrili stroške namestitve brezžične dostopne točke v naši občini. Z uspešno prijavo na razpisu bo občina gostila brezžične točke WiFi4EU naslednja tri leta. Odslej lahko vsi lokalni prebivalci in obiskovalci popolnoma brezplačno dostopajo do interneta na naslednjih lokacijah:

1. Glavni trg in Mestna hiša Ljutomer

2. Dom kulture Ljutomer

3. Športni park Ljutomer (stadion)

4. Zunanje igrišče za dvorano ŠIC Ljutomer

5. Telovadnica OŠ Ivana Cankarja Ljutomer

6. TIC Jeruzalem

7. Kulturni dom Mala Nedelja

8. Vaško-gasilski dom Babinci

9. Zadružni dom Cven

10. Gasilski dom Pristava

11. Gasilski dom Stročja vas

Povezava na omrežje WiFi4EU je zelo enostavna. Evropska komisija je odločila, da bo ime omrežja (njen SSID) »WiFi4EU«. To ime je povsod enako, kar pomeni, da so točke dostopa WiFi4EU prepoznavne po vsej Evropi. Pri prvi povezavi na brezplačno omrežje WiFi4EU boste preusmerjeni na varno spletno stran (prestrezni portal).

Ko potrdite prijavo (ne potrebujete nobenega gesla ali uporabniškega imena), lahko pričnete brezplačno brskali po internetu. Poleg tega se boste lahko v 12-urnem obdobju odjavili in ponovno povezali, ne da bi se morali ponovno prijaviti.

Na ogled razstava »Invazivne tujerodne vrste, naše nezaželene sosede«
Datum dogodka: 6.10.2020

V Ljutomeru, v Parku 1. slovenskega tabora, je od 2. oktobra 2020 na ogled razstava na prostem z naslovom ”Invazivne tujerodne vrste, naše nezaželene sosede”. Na velikih slikah in v besedi so predstavljene najpogostejše invazivne, tujerodne vrste rastlin in živali, ki so prisotne v Sloveniji. Razstava prispeva k njihovemu prepoznavanju v naravi in kulturni krajini, opozarja na nevarnosti, ki pretijo domačim vrstam in naravi ter predlaga ukrepe s katerimi lahko vsak med nami prepreči njihovo širjenje. Razstavo je omogočilo Ministrstvo za okolje in prostor iz Sklada za podnebne spremembe v letu 2019, Občini Ljutomer pa je razstavo za nekaj časa odstopil Krajinski park Goričko.

Državni naslov za mlade ljutomerske karateistke
Datum dogodka: 6.10.2020

Telesno vzgojno društvo Partizan Ljutomer, karate sekcija, je v soboto, 3. oktobra 2020, Športno izobraževalnem centru (ŠIC) Ljutomer gostilo državno ekipno prvenstvo v karateju. Na blazine je stopilo kar 49 ženskih in 60 moških ekip iz 34 slovenskih klubov, izkazali pa so se tudi ljutomerski karateisti. Za ljutomersko karate sekcijo so si državni naslov priborile Hannah – Vela Rauter, Nuša Janžekovič in Taja Plohl v katah med deklicami starimi 10 in 11 let. Rauterjeva in Janžekovičeva sta v kumite športnih borbah med deklicami v istem starostnem obdobju osvojili bronasto kolajno. Prav tako so si bronasto kolajno nadele Sara Novak, Sofia Ha Vela Rauter in Nika Šenica v kumite športnih borbah v članski konkurenci. Tija Janžekovič, članica ljutomerske sekcije, je kot posojena tekmovalka Karate klubu Polzela osvojila ekipni državni naslov v kategoriji mlajših kadetinj.

Pričelo se je rušenje objekta stare OŠ Stročja vas
Datum dogodka: 2.10.2020
V ljutomerski občini je veliko povpraševanje po najemniških stanovanjih in gradnji individualnih stanovanjskih hiš. Sobodna stanovanjska soseska bo v prihodnje zrasla na območju objekta stare Osnovne šole Stročja vas. Gre za območje velikosti okoili 13.000 kvadratnih metrov. V teh dneh so se pričela rušitvena dela dotrajanega objekta, zato vas prosimo, da se ne zadržujete na območju objekta. Hvala za razumevanje.
Otvoritev 4. Zelenega okna v naselju Globoka
Datum dogodka: 29.9.2020

Občinska turistična zveza (OTZ) Ljutomer je v sodelovanju z Občino Ljutomer in Turističnim društvom (TD) Pütar Stročja vas obeležila svetovni dan turizma, 27. september, z otvoritvijo 4. Zelenega okna. Po Jeruzalemu, Cezanjevcih in Moravcih v Slovenskih goricah je zdaj Zeleno okno nameščeno tudi v naselju Globoka. Namen Zelenega okna je na nevsiljiv način turiste in domačine opozarjati na lepote naših krajev. In prav skozi vsa štiri Zelena okna v ljutomerski občini se vije prelep pogled tako na našo pokrajino, kot tudi na sosednje države. Na slovesni otvoritvi 4. Zelenega okna, kjer so za kulturni program poskrbeli Terc kvartet, tamburaška skupina Brajde TD Pütar ter učenci OŠ Stročja vas, so zbrane nagovorili namestnik predsednice OTZ Ljutomer Silvo Potočnik, predsednik Pomurske turistične zveze  Uroš Kamenšek in podžupan Občine Ljutomer Niko Miholič, ki je ob tej priložnosti Borisu Lebarju in Janezu Smolkoviču podelil zahvalo za njun prispevek k razvoju turizma in prepoznavnosti ljutomerske občine.

Sprejem za zlato maturantko Tašo Prigl
Datum dogodka: 29.9.2020

Županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba je v petek, 25. septembra 2020, pripravila sprejem za Tašo Prigl iz Mekotnjaka, ki je šolanje na Gimnaziji in srednji kemijski šoli Ruše zaključila z nazivom zlata maturantka. Priglovi, ki je za nadaljevanje izobraževalne poti izbrala študij fizioterapije v Ljubljani, iskrene čestitke in vse dobro v prihodnje.

Predstavitev kulinarike in vin na Dunaju
Datum dogodka: 28.9.2020

Slovenska veleposlanica na Dunaju mag. Ksenija Škrilec je v sredo, 23. septembra 2020, ob odprtju razstav dveh slovenskih umetnikov Roberta Juraka in Uroša Potočnika v avstrijski prestolnici pripravila sprejem, ki se ga je med drugim udeležil tudi ljutomerski podžupan Niko Miholič. Na sprejemu se je ljutomerska občina predstavila s kulinariko, za katero je poskrbela kmetija Vargazon s Cvena, gostje so se razvajali ob vinih iz kleti MARO – Maše Samec in Roberta Ozmeca iz Ilovcev, predstavljena pa je bila tudi turistična ponudba ljutomerske občine. Na sprejemu je potekal pogovor tudi o prihodnjih projektih med Občino Ljutomer in avstrijskimi občinami.

57. skupščina Športne zveze Ljutomer
Datum dogodka: 28.9.2020

V Zadružnem domu na Cvenu je v sredo, 23. septembra 2020, ko se je prvič obeleževal dan slovenskega športa, potekala 57. seja skupščine Športne zveze Ljutomer. Kot je razvidno iz poročila za leto 2019 je Športna zveza Ljutomer izvedla 145 145 prireditev, katerih se je udeležilo preko 5.000 udeležencev. Od leta 2016 število športnih prireditev ves čas narašča. Za letošnje leto so marca, ko so prvotno predvideli skupščino, a je zaradi epidemije odpadla, predvidevali več kot 160 prireditev, ki pa jih v celoti ne bodo mogli izvesti. Na tokratni skupščini so soglasno sprejeli odločitev, da se Športni zvezi Ljutomer kot 59. član pridruži društvo Kameščonci SP, ki goji številne oblike rekreacije na Spodnjem Kamenščaku.

4. Trail tek v Ljutomeru
Datum dogodka: 23.9.2020

Športna zveza Ljutomer je v sodelovanju z Občino Ljutomer v petek, 18. septembra 2020, organizirala 4. Trail tek, ki je imel start in cilj v Parku I. slovenskega tabora v Ljutomeru. V vseh starostnih kategorijah se je rekreativne prireditve udeležilo 97 tekačev. Osrednji tek je imel traso v dolžini 7.500 metrov speljano do Cezanjevcev in nazaj, najhitrejša pa sta bila Danilo Magdič iz Noršincev pri Ljutomeru in Vesna Hozjan s Hotize. V absolutni konkurenci pri moških je drugo mesto osvojil Luka Lovrec (AK Ormož), tretji je bil  Tomaž Sraka (SD Sloparca Beltinci), četrto mesto je zasedel Matjaž Rus (AK Pomurje), peti pa je v cilj pritekel Aljaž Novak (AK Ormož). V absolutni konkurenci med tekačicami je drugo mesto zasedla Petra Jenko (AK Ormož), tretja je bila Anda Karanušić (Ljutomer), četrto mesto je osvojila Polonca Žnidarič (Ljutomer), peto pa Jožefa Antolič (AK Ormož).

V mlajših starostnih kategorijah, ki so imele svoje proge speljane po parku, so slavili Maj Kristl (Vrtec Ljutomer), Ema Ploj (Vrtec Cven), Aljoša Nemec (OŠ Ivana Cankarja Ljutomer), Mia Vunderl (OŠ Mala Nedelja), Tomi Miklič (OŠ Mala Nedelja), Nika Pirher (OŠ Ivana Cankarja Ljutomer), David Makoter (OŠ Stročja vas), Sašo Bistrovič (KK Ljutomer), Žanet Petek (OŠ Mala Nedelja) in Jernej Stolnik (KK Ljutomer).

30. slovenski kasaški derbi
Datum dogodka: 17.9.2020

Kasaški klub (KK) Ljutomer je v nedeljo, 13. septembra 2020, organiziral osrednji tekmovalni dan v letošnjem letu. Na sporedu je bil 30. slovenski kasaški derbi oz. državno prvenstvo štiriletnih kasačev. V osrednji dirki v karieri štiriletnikov so se na prva tri mesta uvrstili konji, katerih lastniki so člani KK Ljutomer. Zmagal je Maugli z Jankom Sagajem s kilometrskim časom 1:18,0, drugo mesto je zasedla Analin z Paolom Scamardello, tretje mesto pa je osvojil Don Saxo z Jožetom Sagajem.

Poleg Mauglija so na septembrskih kasaških dirkah v prleški prestolnici v svojih preizkušnjah za KK Ljutomer zmage prispevali še Anabella z Markom Slavičem  v dirki dvoletnih kasačev s kilometrskim časom 1:22,2, Prime MS z Markom Slavičem v kvalifikacijski dirki za državno prvenstvo triletnikov s kilometrskim časom 1:18,6, Satchmo MS z Vitom Šadlom iz Veržeja v konkurenci 3- do 14-letnih kasačev z zaslužkom do 3.500 evrov s kilometrskim časom 1:17,0 in Lotmerk OZT z Renejem Hanžekovičem iz Veržeja med 3- do 14-letnimi evropskimi kasači, odprta dirka, s kilometrskim časom 1:18,6.

Predstavitev trase Prleške turnokolesarske poti
Datum dogodka: 15.9.2020

Z željo, da se Prlekija vključi v slovensko turnokolesarsko pot, je športno društvo MTB Prlekija pripravilo predstavitev trase Prleške turnokolesarske poti. Slovenska turnokolesarska pot, ki ima 41 etap, ne zajema kolesarskih in planinskih poti skozi Prlekijo. Najbolj se sedaj približa Prlekiji s 27. in 28. etapo v Gorišnici in Sakušaku. V soboto, 12. septembra 2020, so se številni z Glavnega trga v Ljutomeru odpravili na okoli 85 kilometrov dolgo pot po Prlekiji.  Etapa je izdelana tako, da povezuje obstoječe označene planinske in pohodne poti lokalnih planinskih društev. 30 odstotkov poti je asfaltirane, ostalo po makadamu in gozdnih poteh. Primerna je predvsem za gorska kolesa.

Znanstveni simpozij Deroči vrelec slovenskega domoljubja
Datum dogodka: 14.9.2020

Kulturno društvo (KD) Anton Krempl Mala Nedelja je v sodelovanju z Občino Ljutomer in Ustanovo dr. Antona Trstenjaka v petek, 11. septembra 2020, v Biotermah Mala Nedelja organiziralo znanstveni simpozij z naslovom Deroči vrelec slovenskega domoljubja. Simpozij so posvetili 230-letnici rojstva Antona Krempla in 140-letnici smrti dr. Jakoba Radoslava Razlaga. »Prlekija je dala veliko pomembnih in napredno mislečih ljudi, med njimi sta tudi Krempl in Razlag, ki so že pred več kot sto leti usmerjali in ustvarjali podobo našega naroda. Bodimo ponosni na njihovo delo in našo preteklost,« je v pozdravnem nagovoru dejal podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler, ki se je ob tem zahvalil predsednici KD Anton Krempl Liljani Peršak za organizacijo dogodkov v počastitev pomembnih obletnic. S svojimi prispevki so sodelovali: akad. prof. dr. Marko Jesenšek (Kremplov vpliv na oblikovanje slovenskega knjižnega jezika), izred. prof. dr. Natalija Ulčnik (Ekspresivno izražanje v zgodovinopisju Antona Krempla), rede. Prof. dr. Mihaela Koletnik (Narečna podoba malonedeljskega govora), dr. Nina Ditmajer (Anton Krempl in etnične entitete na Štajerskem v 19. stoletju), dr. Vlasta Stavbar ( Kremplova rokopisna zapuščina v Univerzitetni knjižnici Maribor), Gabrijela Kolbič (Štajerske razglednice – s posebnim poudarkom na Antona Krempla v slikovnem gradivu UKM), direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj (Razlagovo delovanje in dediščina v Brežicah in Posavju), ljubiteljski zgodovinar Anton Božič (Anton Božič – naslednik Kremplovega prebuditeljskega delovanja v malonedeljski okolici) in prof. Franc Čuš (Božidar Raič in Beseda pri Mali Nedelji).

Operacija Zadruga Ljutomer
Datum dogodka: 9.9.2020 

Naslov operacije: ZADRUGA LJUTOMER

Akronim operacije: ZADRUGA LJUTOMER

 

 

Operacija »ZADRUGA LJUTOMER« bo trajala 24 mesecev, in sicer od oktobra 2019 do septembra 2021. Vrednost celotne operacije skupaj z ddv znaša 81.785,65 evrov, delež v višini 70-odstotkov upravičenih stroškov je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Nosilec operacije je Občina Ljutomer.

 

Na območju LAS Prlekija ne deluje nobena podobna zadruga, ki bi združevala ponudnike lokalnih proizvodov (hrana, rokodelstvo, spominki ipd. in turističnih ponudnikov). Gre za nov pristop k skrajševanju oskrbne verige z lokalno hrano in hkrati za povezovanje sorodnih proizvodov in storitev v atraktivno lokalno ponudbo. Ta po eni strani prispeva k višji kvaliteti življenja lokalnih prebivalcev (s skrajševanjem oskrbne verige in vzpostavitvijo lokalne trgovine) in po drugi strani izboljšuje turistično ponudbo območja LAS Prlekija. V tem pogledu gre za novo dejavnost v tem prostoru. Združena ponudba v lokalnih trgovinah in zadružni pristop sta v slovenskem merilu novost, ki jo z nameravano operacijo uvajamo tudi na območju LAS Prlekija.

 

Opis problema

Nepovezanost lokalnih ponudnikov zmanjšuje obseg in konkurenčnost lokalne ponudbe. Posamezniki imajo na trgu manjše možnosti zaradi omejenih količin, slabe prepoznavnosti in slabših pogajalskih sposobnosti. Šibka informacijska podpora ponudbi lokalnih proizvodov in turističnih storitev je že dalj časa moteč dejavnik na turističnem trgu. Ugotovitev o potrebah po sodobni spletni predstavitvi je osnova za učinkovit tržni nastop. Potrebna je tudi posodobitev trženja s pomočjo digitalnih orodij, ki jih partnerji želimo vzpostaviti v okviru nameravane operacije. Samooskrba s hrano, pridelano na območju LAS Prlekija je pomanjkljiva. Potrošniki in javni zavodi so prisiljeni nabavljati lokalno hrano od veletrgovcev. V tovrstni ponudbi so lokalni proizvodi zelo omejeni. Operacija bo omogočila združevanje ponudbe v enoten tržni nastop in promocijo. Slaba prepoznavnost in nedosegljivost lokalne ponudbe je razlog za počasen razvoj lokalne ponudbe. S sodobnimi digitalnimi orodji in z vzpostavitvijo centra za lokalno oskrbo, želimo vzpostaviti neposreden stik ponudnikov in potrošnikov. Na ta način želimo povečati prodajo in potrošnjo v lokalnem okolju in skrajšati poti od proizvajalcev do potrošnikov. Na ta način želimo prispevati k zmanjšanju ogljičnega odtisa in hkratnemu povečanju dodane vrednosti proizvodom.

 

CILJI

 1. Skrajšanje poti od proizvodnje do potrošnje lokalno pridelane hrane
 2. Povečanje lokalne ponudbe in potrošnje in s tem višje samooskrbe
 3. Povečana prepoznavnost ponudnikov lokalne hrane in turističnih storitev
 4. Doseganje višje dodane vrednosti s pomočjo skrajšane verige ponudniki-potrošniki

 

AKTIVNOSTI

 1. Animacija ponudnikov lokalnih proizvodov in storitev in ustanovitev zadruge
 2. Vzpostavitev komunikacijskih orodij in tisk promocijskih materialov
 3. Vzpostavitev centra za lokalno oskrbo in turizem

 

UČINKI

 1. Izboljšano sodelovanje med ponudniki in potrošniki
 2. Združevanje lokalne ponudbe na enem mestu, skupna distribucija in promocija
 3. Povečana prepoznavnost območja po avtentični, lokalni ponudbi
 4. Skrajšana oskrbna veriga med proizvajalci in potrošniki
 5. Povečan delež lokalne hrane na jedilnikih otrok in mladine v javnih ustanovah
 6. Povečan delež lokalne hrane na jedilnikih turistov v LAS Prlekija

 

CILJNE SKUPINE

 1. Lokalni ponudniki hrane in turistični ponudniki
 2. Lokalno prebivalstvo (domači potrošniki)
 3. Obiskovalci območja LAS Prlekija (obiskovalci prireditev in turisti)
 4. Javne ustanove na območju LAS Prlekija (otroci, mladina)

 

Projekt  je bil februarja 2019 prijavljen na  3. Javni poziv LAS Prlekija za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju Lokalne akcijske skupine Prlekija, financiranih iz sredstev EKSRP.  

Projekt je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

 

Kontakt Občina Ljutomer
tel: 02 584 90 34
e-pošta: 
obcina.ljutomer@ljutomer.si

 

EKSRP - http://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020/index_sl.htm 

PRP - www.program-podezelja.si/

LAS Prlekija - www.las-prlekija.com/ 

 

 


Novičke, avgust 2020

 

V okviru operacije Zadruga Ljutomer, s katero je Občina Ljutomer uspešno kandidirala na 3. Javnem pozivu LAS Prlekija in si tako zagotovila 70-odstotno sofinanciranje upravičenih stroškov projekta, poteka izvajanje načrtovanih aktivnosti.

Namen operacije je povezati  lokalno ponudbo oz. ponudnike, ki imajo na trgu kot posamezniki, zaradi omejenih količin in slabših pogajalskih sposobnosti manjše možnosti za uspeh. Tudi šibka informacijska podpora ponudbi lokalnih proizvodov in turističnih storitev je velik motiv za povezovanje ponudnikov.

Glavne aktivnosti v operaciji Zadruga Ljutomer so: animacija ponudnikov in ustanovitev zadruge, vzpostavitev komunikacijskih orodij in tisk promocijskih materialov, vzpostavitev centra za lokalno oskrbo in izvedba promocije. S  tem bo omogočeno povezovanje lokalnih ponudnikov v enoten tržni nastop in skupno promocijo. V centru mesta Ljutomer bo urejena in opremljena trgovina, kjer bo združena avtentična lokalna ponudba domačih živil, pijač, jedi, rokodelskih izdelkov in spominkov.

 

Občina Ljutomer je v okviru operacije že izvedla strokovna srečanja, ki so potekala v Ljutomeru in na Cvenu. Vsem prisotnim in zainteresiranim je bila predstavljena vsebina same operacije in proces delovanja zadružništva ter povezovanja v zadružništvu. Teme strokovnih srečanj, katera je v povprečju obiskalo 26 udeležencev, so bile:

 • usposabljanje o zadružnem povezovanju za zadružnike – ponudnike,
 • povezovanje ponudnikov na področju lokalne hrane in turizma ter razvoj integralnih turističnih ponudnikov,
 • vzpostavitev in razvoj zadruge in zadružno upravljanje,
 • razvoj zadružniškega KANVAS poslovnega sistema,
 • digitalna orodja za podporo zadružnem povezovanju ponudnikov lokalne hrane in turističnih storitev.

 

Po izvedbi vseh strokovnih srečanj je konec meseca junija 2020 potekal ustanovni občni zbor zadruge, kjer so prisotni ponudniki, zainteresirani posamezniki in organizacije potrdili zadružna pravila in ustanovitveni akt ter ime zadruge. K ustanovitvi zadruge z imenom Zadruga za povezovanje, promocijo ter razvoj lokalne ponudbe in turizma Prlekija z.o.o., krajše Turistična zadruga Prlekija z.o.o., je pristopilo 17 ustanoviteljev, ki so soglasno imenovali člane upravnega in nadzornega odbora. Njihov prvi mandat velja za krajše obdobje, in sicer do 1. rednega občnega zbora zadruge, ki bo predvidoma v začetku leta 2021.

 

Namen Turistične zadruge Prlekija je potrjen s strani ustanoviteljev, in sicer:

 • Zadruga za povezovanje, promocijo ter razvoj lokalne ponudbe in turizma Prlekija z.o.o., socialno podjetje, je organizacija vnaprej nedoločenega števila članov, ki ima namen pospeševati gospodarske in družbene koristi svojih članov ter temelji na prostovoljnem pristopu, svobodnem izstopu, enakopravnem sodelovanju in upravljanju članov.
 • Zadruga je v skladu z mednarodno definicijo zadrug ustanovljena kot avtonomno združenje oseb, prostovoljno povezanih z namenom, da na skupne ekonomske, družbene in kulturne potrebe ter prizadevanja odgovarjajo prek podjetja v skupni lasti, ki ga upravljajo demokratično. Zadruga sledi mednarodno sprejetim vrednotam zadružništva, in sicer vrednotam samopomoči, samoodgovornosti, demokratičnosti, enakosti, pravičnosti in solidarnosti ter etičnim vrednotam poštenosti, odprtosti, družbene odgovornosti in skrbi za druge.
 • Zadruga je socialno podjetje, ki ga demokratično upravljajo in nadzirajo člani.
 • Člani zadruge so lahko fizične osebe in pravne osebe, ki se povezujejo zavoljo uresničevanja svojih skupnih ekonomskih, družbenih, kulturnih, okoljskih in drugih potreb. Cilj zadruge je učinkovito povezovanje članov v odgovarjanju na skupne gospodarske in družbene potrebe ter hkrati izvajanje družbi in naravnemu okolju prijaznega poslovanja. S tem zadruga krepi idejo zadružništva in promovira sodelovanje na lokalni, regionalni, državni in mednarodni ravni.
 • Namen zadruge je krepitev trajnostne lokalne preskrbe s hrano ter razvoj turizma na območju Prlekije. Te namene bo zadruga dosegala skozi sledenje naslednjim ciljem:
  • večanje lokalne ponudbe ter s tem višanje samooskrbe s hrano,
  • krajšanje poti od lokalno pridelane in predelane hrane do potrošnje,
  • večanje prepoznavnosti ponudnikov lokalno pridelane in predelane hrane,
  • večanje prepoznavnosti ponudnikov turističnih storitev,
  • povezovanje lokalnih ponudnikov (pridelovalcev in predelovalcev lokalne hrane ter prehrambenih izdelkov, nastanitvenih storitev, vinogradnikov in vinarjev, drugih turističnih ponudnikov oz. udeležencev v turistični ponudbi,
  • promocija in trženje izdelkov in storitev članov zadruge,
  • razvoj turizma, ohranjanje kulturne dediščine, ohranjanje okolja in pridelavo ekološke hrane ter razvoj socialnega podjetništva,
  • projektno sodelovanje pri pridobivanju občinskih, državnih in evropskih sredstev za razvoj turizma, ohranjanje kulturne dediščine, ohranjanje okolja in pridelavo ekološke hrane ter razvoj socialnega podjetništva,
  • vzpostavitev, zaščita in promocija blagovne znamke,
  • vzpodbujanje in pomoč članom pri preusmerjanju v ekološko, biodinamično ali sonaravno pridelavo in predelavo hrane,
  • doseganje višje dodane vrednosti s pomočjo krajšanja verige ponudnikov do potrošnikov.
 • Namen zadruge je trajno izvajanje socialno podjetniških dejavnosti na naslednjih področjih:
 • pravična trgovina na področju trajnostne lokalne preskrbe in turizma,
 • vzpodbujanje in podpora članom zadruge pri razvoju trajnostne lokalne preskrbe in turizma,
 • informiranje in izobraževanje članov in širše javnosti na področju trajnostnega razvoja in turizma,
 • podpora članom pri pridobivanju razvojnih sredstev na področju delovanja zadruge,
 • zagovorništvo v zakonodajnih vprašanjih na področju delovanja zadruge.

Trenutno potekajo vsi potrebni postopki za vpis zadruge v sodni register, aktivnosti za izdelavo spletne strani in spletne trgovine ter urejanje prostora, ki bo namenjen trgovini. Navedeni postopki bodo zaključeni najkasneje do konca meseca oktobra 2020.

 

Udeleženci predavanj in ustanovni člani zadruge vabijo vse zainteresirane, da se pridružijo in podprejo prizadevanja za krepitev lokalne oskrbe ter skupne promocije Ljutomera in Prlekije. 

 

 

  

 

 

 

 

Strani