Mreže postajališč za avtodome po Sloveniji

Povezovanje in sodelovanje sta ključ do uspeha

Ljubljana, 2. februar 2017 – Govorci na okrogli mizi Neizkoriščene možnosti avtodomarskega turizma v Sloveniji so si bili enotni, da lahko sodelovanje in povezovanje Slovenijo v nekaj letih narišejo na zemljevid edinstvenih kamping in karavaning destinacij.

Okrogla miza, ki jo je vodil predsednik Združenja turističnih novinarjev Slovenije, Drago Bulc, je bila del spremljevalnega dogajanja na sejmu Natour Alpe-Adria 2017, ki ga še vse do sobote gosti ljubljansko Gospodarsko razstavišče. 

Govorci so poudarjali edinstven način povezovanja in promocije, ki ju spodbuja Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji. Da bi Slovenijo v prihodnosti lahko imenovali kot butično kamping in karavaning destinacijo, namreč povezujejo različne deležnike, ki želijo in zmorejo vplivati na to, da bi do konca leta 2018 imeli vsaj 100 urejenih postajališč za avtodome, na katerih bi se obiskovalci najprej počutili varno, hkrati pa bi jih uporabljali kot izhodišče za raziskovanje Slovenije in njenih kulinaričnih, kulturno-zgodovinskih, naravnih ter ostalih znamenitosti.

Smo prvi uporabniki, ki koristimo te destinacije. Za nas je to bistvenega pomena, ker v samem klubu stremimo k temu, da naši člani spoznavajo v prvi vrsti slovenski prostor, slovenske kraje,“ poudarja predsednik Cravaning cluba Slovenije Marjan Krempl - CCS je z več kot 700 člani edino slovensko uradno združenje avtodomarjev, v Sloveniji pa je registriranih skoraj pet tisoč avtodomov, ki jim je s posebej zanje prilagojenim tečajem varne vožnje prisluhnila tudi Avto-moto zveza Slovenije. „Prav gotovo mora vsak, tudi voznik avtodoma, imeti priložnost, da izkusi obnašanje svojega vozila v situacijah, ki se sicer običajno ne dogajajo, se pa lahko zgodijo,“ je prepričan sekretar komisije za vzgojo in varnost v cestnem prometu pri AMZS mag. Jure Kostanjšek.

Na okrogli mizi so sodelovali še državna sekretarka Eva Štravs Podlogar, direktor prodaje v podjetju Adria Mobil Marko Plazar, urednik in direktor revije Avtodom Rok Vizovišek, direktorica podjetja Caravan Tjaša Gruenfeld ter župan Občine Mirna in vodja projekta MPZA SLO Dušan Skerbiš. Poslušalci so kot problem poudarili zahteven boj z birokracijo, da lahko investitor sploh uredi postajališče za avtodome, opozorili so na pomen sistematičnega pristopa k urejanju počivališč na avtocestnem križu, ki so danes v zelo slabem stanju, uporabniki pa so opomnili investitorje, naj parkirišča/postajališča za začetek opremijo vsaj z ustreznimi prometnimi znaki, ki povedo, da so prišli na pravo mesto.

V projekt Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji je trenutno vključenih 56 občin, v prihodnjih tednih pa naj bi projektu priključilo še več kot deset novih občin-partneric. Poleg nosilne Mirne so danes občine-partnerice še Benedikt, Bled, Brežice, Divača, Dobrepolje, Dobrovnik, Dolenjske Toplice, Domžale, Gornji Grad, Hrpelje-Kozina, Ivančna Gorica, Jesenice, Kočevje, Koper, Kostanjevica na Krki, Kozje, Kranj, Krško, Ljutomer, Loška dolina, Lukovica, Markovci, Metlika, Miren-Kostanjevica, Mokronog-Trebelno, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Ormož, Postojna, Radenci, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Semič, Sevnica, Slovenj Gradec, Slovenske Konjice, Šentjernej, Šentjur, Šentrupert, Škocjan, Škofja Loka, Šmarje pri Jelšah, Šmarješke Toplice, Trebnje, Tržič, Velenje, Velike Lašče, Vrhnika, Zagorje ob Savi, Zreče, Žalec, Železniki, Žiri in Žužemberk.

S strani Občine Ljutomer se je dogodka udeležila Jerneja Rajner.


 

 

 

Poročilo o aktivnostih v letu 2017
sreda, 29.11.2017