• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Znamenitosti nižinskega dela - "Vodni biseri"

Terme Lendava

Prava posebnost pokrajine in mesta, kjer je nekoč potekala jantarjeva pot, je zdravilišče, ki ga odlikuje enkratna fosilna, zdravilna termo-mineralna voda. Odkrili so jo po naključju leta 1965, ko je pri izkopavanju namesto nafte na dan bruhnila vroča voda. Lendavska parafinska voda se bistveno loči od drugih termalnih vod v tem delu Evrope. Zaradi velike vsebnosti parafina, zaradi česar je večinoma zelene barve, blagodejno vpliva na zdravje. Zdravilno vodo v Termah Lendava uporabljajo za zdravljenje, preventivo, rehabilitacijo, rekreacijo in sprostitev. Terme Lendava, katerih del so Hotel Lipa, apartmajsko naselje Lipov gaj in Kamp Terme Lendava, poleg vodnega doživetja ponujajo tudi obisk savn, izbiro sprostitvenega ali lepotilnega wellness programa. Po poti zdravja in dobrega počutja vodi tudi sprehod po Energijskem parku. Pred hotelom Lipa je muzej na prostem. V njegov sklop sodijo plavajoči murski mlin, preša, lesen koruznjak, fosilni hrast in deblak.

Murska šuma

Murska šuma je svojevrsten gozd, ki se razprostira ob slovensko-hrvaško-madžarski meji, južno od krajev Pince Marof in Benica, ob sotočju Ledave in Mure, na površini 361 ha. Predstavlja edinstveno naravno gozdnato krajino ob reki Muri, kjer na mnogih delih človek še ni posegel v naravo. Murska šuma je nižinski poplavni gozd, drevesne vrste, ki v njem rasejo, so predvsem listavci. V Murski šumi je veliko ptičjih vrst, zato je to območje ornitološko eno najpomembnejših v Sloveniji. Del Murske šume se je do danes ohranil kot pragozd. Obisk le-tega je posebno čaroben spomladi, ko so tla prekrita s cvetovi malega zvončka in drugih znanilk pomladi. 

Mrtvice reke Mure: Muriša in Potkova

Mrtvice reke Mure so jezerca, ki so z leti izgubila povezavo z matično reko, so mrtvi rečni rokavi, ki so s svojo umirjenostjo nasprotje silovitega rečnega vodotoka. Zaradi biotske pestrosti, bogatega rastlinskega in živalskega sveta so edinstveni naravni biseri naše dežele. Med najlepše mrtvice v Sloveniji gotovo spadata Muriša in Potkova; obe se nahajata v neposredni bližini Murske šume. Gostita številne rastlinske in živalske vrste, ki jih obiskovalec lahko občuduje skozi vse leto, sta pa tudi odličen kraj za ribolov. Posebno lep je pomladanski in poletni čas, ko mrtvice obiščejo številne ptice, ali pa čas, ko zasvetijo lokvanji. Pozimi mrtvice in jezera zamrznejo skoraj do dna, vendar vodne živali v njih klub temu preživijo.