• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Znamenitosti gričevnatega dela – "Otok vina v morju žita"

Razgledni stolp Vinarium Lendava

Razgledni stolp Vinarium Lendava, ki je zgrajen na griču v Lendavskih goricah, je s svečano otvoritvijo 2. septembra 2015 bil predan uporabi. Stolp okrogle oblike, visok 53,50 metra, s pritličjem in devetimi etažami, je projektiral Oskar Virag, univ.dipl.inž.arh. Tlorisna velikost stolpa znaša dobrih 293 m3, sam stolp ima jekleno strukturo z armirano-betonskim pritličjem, na vrhu pa je zastekljen razgledni prostor, od koder seže pogled na pokrajino štirih držav: Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo. Stolp, ki so ga gradili od januarja do julija 2015, lahko naenkrat sprejme do 50 obiskovalcev, ti pa se lahko nanj povzpnejo po 240 montažnih stopnicah ali s pomočjo dvigala. V pritličnem delu je za obiskovalce na voljo gostinski lokal, vključno s spominki in informativno točko, ob stolpu pa je v hiškah na voljo še lokalna kulinarična in vinska ponudba.

Kapelica svete Trojice z mumijo Mihaela Hadika

Kapela svete Trojice, ki varuje mesto, stoji sredi prijaznih vinogradov in kot ponosen bel stražar zre na Lendavo pod seboj. Nekoč je na tej, za zaščito mesta pred napadalci strateško omembni točki, stala vojaška postojanka. Zaradi njene skrbno izbrane lege je niti Turki v času napadov v 16. in 17. stoletju niso mogli zavzeti. Hvaležni verniki in ugledna družina Gludovácz so leta 1728 na hribu Čonka (madž. Csuka-domb) zgraditi kapelo Svete trojice, v kateri je na ogled mumificirano telo vojskovodje Mihaela Hadika, ki je bil eden največjih junakov iz bojev s Turki. Okoliščine njegove smrti še do danes niso povsem jasne. Apnenčasta zemlja in izredno zračna grobnica sta pripomogli, da se je telo v grobnici pod kapelo naravno mumificiralo. V kapeli se izvaja bogoslužje le dvakrat letno, ob nedelji svete Trojice in prazniku angelov varuhov. Okrog kapele leži najstarejše pokopališče v Lendavi, kjer lahko občudujemo umetniško izdelane nagrobnike.

Vinsko-turistična cesta Lendavske gorice

Na področju od Dolge vasi do Pinc se v dolžini 9 km raztezajo Lendavske gorice. Na nekaj manj kot 500 hektarjih ima svoj vinograd preko 4000 vinogradnikov. Njihovi vinogradi se spuščajo vse do mesta, poti pa so razpeljane do Pinc, Doline, Čentibe in Dolgovaških goric. Vroča poletja in ostre zime, malo padavin in trti prijazna zemlja so prav posebna dota lendavskih vinarjev. Med poznavalci veljajo Lendavske gorice za najlepše in najskrbneje obdelane vinograde na Slovenskem. Razgledni holmi nad najvzhodnejšim slovenskim mestom se družijo z laškim rizlingom, sauvignonom, chardonnayem in renskim rizlingom pa tudi z zelenim silvancem, kernerjem, rumenim muškatom in tramincem. Značilna so suha vina z izrazito sortno cvetico. Lendavska vinska turistična cesta je najvzhodnejša v državi, ob njej pa se lahko obiskovalci ustavijo v katerem izmed vinotočev ali izletniških kmetij.

Hiša vina Cuk

Hiša vina Cuk, ki jo upravlja družinsko podjetje, stoji na najvišji točki Lendavskih goric na 327 metrov nadmorske višine, od koder se razprostira čudovit razgled na sosednjo Hrvaško, Madžarsko in Avstrijo. Družina Cuk obdeluje približno 27.000 trt na 2.5 hektarjih vinogradov, v katerih pridelujejo laški rizling, renski rizling, beli pinot, savignon blanc, dišeči traminec, modri pinot, zweigelt, merlot in modra frankinja. Celotna domačija je idilično urejena, objekti so kriti s trstiko, notranjost sob pa je opremljena z lesom. Prepoznavni znak družinskega podjetja je »poštarski metulj«, stalnice njihove ponudbe pa so Hadikova kri, Piroškine solze, Biser piramide, Piramida 327, Bánffy's.