• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Knjiga je dobra izbira

Jolanda Harmat Császár je ena najodličnejših prevajalk v prostoru, kjer si definicijo priložnostnega prevajalca prilaščamo mnogi, a je tudi med poklicnimi prevajalci težko najti res odlične in zanesljive.

Matej Zupanič je likovni pedagog, ki sicer rad bere, vendar premalo. Ljubitelj stripa, ki ima to srečo, da živi v času, ko nastajajo mojstrovine izpod rok Tomaža Lavriča, Zorana Smiljaniča… Ob seznamu knjig pa nezavedno potrdi svojo družbeno kritično plat s trohico fantazije, cinizma in humorja.

Evo Lőrincz poznamo kot novinarko in voditeljico narodnostne TV oddaje Mostovi – Hidak. V svojem primarnem pravniškem poklicu ni delala nikoli, a ga s pridom uporablja v tematikah, ki jih pokriva v svojem novinarskem delu, pri katerem jo najbolj veseli spoznavanje novih in zanimivih ljudi.

Iva Nemec je profesorica hrvaškega in italijanskega jezika ter književnosti, dramska pedagoginja in pripovedovalka. Ljubiteljica dobrih knjig in gledališča. Ljubezen do gledaliških desk jo je zadela med dolgoletnim igranjem v eksperimentalni gledališki skupini Dr. Inat v Puli.

Doroteja Kukovec je profesorica razrednega pouka, ki jo poleg dela z otroki v razredu veseli tudi gledališka vzgoja starejših učencev. Z njimi je ustvarila številne gledališke predstave, ki so bile dobro sprejete med občinstvom in s strani strokovnih žirij nagrajene kot izvirne in aktualne.

Gabriela Bence Utroša je profesorica madžarskega jezika in  književnosti, sodna tolmačka za madžarski jezik, prevajalka, pisateljica in velika ljubiteljica dobrih knjig.

Péter Pál je študent 3. letnika dramske igre v Kaposváru, ki pa večino časa preživi v Budimpešti, kjer z letnikom v različnih gledališčih opravljajo praktični del študijskega izobraževanja.

Aron Horvath Botka je mlad režiser in scenarist, ki ima za sabo že kar nekaj kratkih filmov, dokumentarcev in glasbenih video spotov, med katerimi so mnogi bili tudi nagrajeni na mednarodnih festivalih.

Ruth Hrelja je Lendavčanka, na začasnem delu v Ljubljani. Po študiju in delu v Mariboru, Budimpešti, Atenah, v Franciji, na Hvaru ter v Bruslju, sedaj že četrto leto dela v kulturni diplomaciji na enem od ljubljanskih veleposlaništev.

Tokrat je knjižne predloge pripravila Alenka Kekec Galič, dolgoletna strokovna sodelavka za družbene dejavnosti na Občini Lendava, nazadnje pa je bila zaposlena v lendavskem kulturnem domu. Je strastna bralka in članica lendavske knjižnice že od leta 1970.

Miša Gerič Špacapan je od nekdaj vedela da bo igralka in pevka. Ni pa vedela, da bo tudi scenaristka, režiserka, voditeljica prireditev, plesalka, pesnica, slikarka, umetniški vodja gledališča in pisateljica otroških knjig.

Ta teden je knjižne predloge pripravila Lendavčanka Mária Dorothea Požonec, odlična študentka tretjega letnika medicine v Pécsu, ki je na Madžarskem obiskovala že gimnazijo. Njeni dosežki izstopajo tudi na področju prve pomoči.

Pred vami so predlogi Katarine Vida, strastne osnovnošolske bralke, ki je v lendavski knjižnici bila že večkrat izbrana za mlado bralko letnega časa in kot pravi za svoje predloge, je vse magija, avantura, čudna bitja, …

Predlogi Klarise Jovanović, profesorice francoščine in primerjalne književnosti, književne prevajalke iz grščine, pesnice in pevke, ki živi v Lendavi.

Katarina Marinčič: Prikrita harmonija (Mladinska knjiga, 2001)

Pred vami je sedem predlogov Štefana Kardoša, pisatelja in profesorja slovenskega jezika in književnosti, ki poučuje v Lendavi.

Stefan Hertmans: Tujka