SPV | Umirjanje prometa

Umirjanje prometa

Umirjanje prometa z novim prikazovalnikom hitrosti

Prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« bo opozarjal voznike

na regionalni cesti Dolnja Počehova – Zgornja Kungota

 

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kungota se je v začetku leta prijavil na razpis Javne agencije za varnost prometa za Namestitev prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite« 2019. Uspeli smo za 10 mesecev pridobiti prikazovalnik hitrosti »Vi vozite«, ki ga bomo postavili ob regionalni cesti Dolnja Počehova – Zgornja Kungota pri mesariji Čas. Na ta način upamo, da bodo poti osnovnošolskih otrok ter drugih pešcev odslej varnejše.

 

Hitrost ubija, že nekaj let opozarja slovenska policija. Po zadnjih raziskavah je največ kršitev prekoračitve hitrosti, prav v naseljih. Pri hitrosti 50 km/h je udarec vozila na naše telo enak padcu z višine 10 metrov. Pri hitrosti 100 km/h, pa je sila udarca enaka padcu z višine kar 40 metrov, kar pomeni veliko verjetnost, da bo pešec dobil izredno hude poškodbe ali da trka ne bo preživel. Ker je torej že manjše znižanje hitrosti ključno za preprečevanje hudih prometnih nesreč,  je umirjanje prometa v naseljih, kjer so pešci najbolj izpostavljeni, med ključnimi elementi preventivnega delovanja in učinkovit ukrep za zmanjšanje števila prometnih nesreč.

 

Zaradi nepreglednega ovinka, trgovine na eni in mesnice na drugi strani ceste, je Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu označil ta odsek za nevaren. Povečana previdnost voznikov na omenjenem odseku je tako nujna.

 

Javna agencija RS za varnost v prometu je v sodelovanju s podjetjem Sipronika d.o.o.  za šolsko leto 2019 v brezplačni najem podelila 30 prikazovalnikov hitrosti »Vi Vozite«.

Prikazovalniki hitrosti opozarjajo voznike na primerno hitrost vožnje, hkrati pa shranjujejo in obdelujejo podatke o prometu, ki so vidni na spletnem portalu www.vi-vozite.si. Tako sistem predstavlja inovativno in učinkovito rešitev ter je pomembno orodje za analizo podatkov in nadaljnje ukrepe za zmanjševanje hitrosti.

 

Seznam datotek