POT STANETA JARMA

je nastala v okviru Jarmovega leta (2011), ob počastitvi 80. letnice kočevskega akademskega kiparja. Prispevek Staneta Jarma k likovni podobi Kočevja je zelo velik. Poleg tega, da je z ustanovitvijo Likovnega salona Kočevje in s formiranjem likovne zbirke kulturno obogatil mesto, lahko že v samem mestnem jedru najdemo številne Jarmove kiparske stvaritve, mimo katerih nas vodi Pot Staneta Jarma. Vključena sta tudi Križev pot Slovencev v Kočevskem rogu in kip sredi vasi Mačkovec. Vanjo niso vključena dela, ki krasijo notranjosti stavb (šole, podjetja in restavracije).

Številni spomeniki, ki so nastajali pod pridnimi kiparjevimi rokami so skozi desetletja postali samoumevni spremljevalci mimoidočih. S potjo želimo opozoriti na umetnine na prostem, jim povrniti ugled in narediti trajen spomin na kočevskega kiparja Staneta Jarma.

Deklica s piščalko, bron, 1959

Kip deklice je bil izdelan po naročili takratnega kočevskega župana Janeza Riglerja. Melodija Deklice s piščalko v Kočevju žubori od leta 1963, ko je bila postavljena kot okras na

Trgu sv. Jerneja. Za tisti čas preveč subtilna skulptura je morala na postavitev kar štiri leta

osamljena čakati v kiparjevem šolskem kabinetu. Večkrat je postala tarča tistih, ki njene

pesmi niso razumeli. Vendar kljub krajšim prekinitvam, popravilom in prenovam že več kot

štirideset let ostaja na svojem mestu.

Gozdna nevesta, les, 1984

Nevesta s šopkom v rokah je bila na mesto ob mostu čez Rinžo postavljena ob prazniku Krajevne skupnosti Kočevje – mesto 4. maja 1984 na pobudo takratnega upravnega odbora Likovnega salona Kočevje.

Na Likovnem salonu Kočevje pa je svoje mesto dobil tudi grb mesta Kočevje, ki pročelje te stavbe krasi od leta 1971.

Park narodnih herojev, bron, 1973

Portreti narodnih herojev Ivana Omerze, Antona Marinclja, Jožeta Šeška, Dušana Remiha in Evgena Matejke so izdelani iz brona. V park so bili postavljeni leta 1973. Jarm jih je, večinoma na podlagi fotografij, izdelal v samo dvajsetih dneh. Kasneje sta bila k prvim petim portretom dodana še portreta Jožeta Boldana in Andreja Cetinskega.

Zasnovo parka je izdelal slovenski slikar Zoran Didek.

 

Park skulptur na Marofu, les, 1980

Park je bil formiran ob Evropskem tekmovanju gozdnih delavcev leta 1980. Kipi Pesem, Obup, Zamišljena, Kozolec, Duet, Trio, Nonet, Oktet, Deklica, Krik gozda, Roški grob, Furije, Podoknica so nastali na temo »petje«. Razstavljeni so bili v preddverju Križank ob 7. opernem bienalu v Ljubljani. Na željo gozdarjev so svoje mesto dobili na Marofu.

Lesena skulptura Molitev gozda je nastala na likovni delavnici Misel in korenine v Kočevju leta 1993.

Ostržek, les, 1995

Navihani Ostržek stoji pred Vrtcem Kočevje vse od praznovanja 50. obletnice kočevskega vrtca 9. junija 1995.

Stoji učilna zidana, les, 1973

Obeležje v parku pred Osnovno šolo Zbora odposlancev je nastalo na podlagi slovenske ljudske pesmi Stoji učilna zidana. Postalo je prepoznavni znak šole.

Spomenik 9. slovenski narodnoosvobodilni brigadi, bron, baker, 1970

Portreti borcev nad spominsko ploščo in bakreni plošči z vrezanimi podobami borcev na pročelju nekdanje Bračičeve šole (današnja OŠ Zbora odposlancev) so nastali kot spomin na junaška dejanja 9. slovenske narodnoosvobodilne brigade. Spomenika je bil slavnostno odkrit ob občinskem prazniku 3. oktobra 1970.

Likovna oprema mestnega pokopališča v Kočevju, 1966-1968

Stane Jarm je poskrbel za celostno likovno opremo mrliških vežic in ostalih pokopaliških objektov. Leta 2008 je bil del opreme iz brona (skupina žalovalk in lestenci nad vhodi v mrliške vežice) ukraden in uničen.

Prvotna podoba pokopališča je bila z njegovo obnovo leta 2010 spremenjena. Podrti sta bili mrliška vežica in pokopališka kapela. Na tem mestu so nastali novi objekti.

Leta 2011 je bil z bronastimi odlitki dopolnjen obelisk ob grobnici padlih borcev iz leta 1968.

Na mestnem pokopališču lahko na zasebnih grobovih najdemo tudi več nagrobnih plastik Staneta Jarma.

Križani, les, 1995

Križani krasi kapelico Sv. Križa, katere zasnovo je izdelala arhitektka Mateja Dekleva. Stoji ob stanovanjskih blokih v Ulici heroja Marinclja. Tu se je do leta 1954 nahajalo staro mestno pokopališče s kapelo Sv. Križa.

Rudarji in žene z otroki, sgraffito, 1959

            Rudar, bron, 1978

Pred nekdanjim Rudarskim domom na Rudniku, v spomin na vse delavce in delovanje rudnika rjavega premoga Kočevje, stoji Rudar s krampom na rami in z rudarsko svetilko v levici. Za njim lahko na steni ob vhodu v Rudarski dom opazujemo podobe rudarjev in njihovih žena z otroki v tehniki sgraffito.

Dekle z mačko, les, 1988

Sredi vasi Mačkovec se zapeljivo nasmiha gola deklica, okoli njenega telesa pa se ovija mačka.

 

Križev pot Slovencev, les, 1998

Proti grobiščem pod Krenom v Kočevskem rogu vodi v razdalji nekaj sto metrov petnajst postaj križevega pota. Nastal je kot opravičilo in opomin na povojne grozote, ki so se dogajale na Kočevskem. Pot se konča pri oltarni mizi z napisom »odpusti«.

 

(Jezusa obsodijo na smrt, Jezus vzame križ na svoje rame, Jezus pade prvič pod križem, Jezus sreča svojo mater, Simon iz Cirene pomaga Jezusu križ nositi, Veronika poda Jezusu potni prt, Jezus pade drugič pod križem, Jezus nagovori jeruzalemske ženske, Jezus pade tretjič pod križem, Jezusa slečejo in mu ponudijo vina z žolčem mešanega, Jezus umrje na križu, Jezusa polože Mariji v naročje, Jezusa polože v grob, Vstajenje)