Poslovil se je Slavko Rančigaj, vodilni sooblikovalec in gonilna sila kočevske glasbene kulture.

Tako kot še mnogi drugi današnji Kočevarji tudi Rančigaj ni bil rojen na Kočevskem. Januarja 1943 se je kot najmlajši od štirih otrok rodil v Trbovljah. Še preden je dopolnil prvo leto, je bil oče razglašen za pogrešanega, tako da je Slavko v skromnih razmerah odraščal na materinem domu v Toplicah pri Zagorju. Kljub težkemu gmotnemu položaju so vsi štirje sinovi prišli do poklica. Slavko se je v domačem kraju izšolal za strugarja.

Glasba ga je spremljala že od mladosti. Z bratom Ivanom sta v zgodnjih šestdesetih letih minulega stoletja ustanovila narodno-zabavni ansambel Podvinski fantje, ki so mu kmalu sledili Veseli Zasavci. Slednji z nekoliko skrajšanim imenom uspešno delujejo še danes. Glasbene zasedbe, kakršni sta bila ansambla Integrali in Veterani, pa je ustanavljal tudi po preselitvi v Kočevje, kamor ga je leta 1969 z obljubo, da mu bodo kupili klarinet, ki ga je doma moral prodati, da se je lahko šolal na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani, privabila tedanja Pihalna godba.

Obljubljenega inštrumenta sicer ni dobil, si je pa v Kočevju ustvaril dom in družino. Po poldrugem desetletju dela na Liku se je redno zaposlil v kočevski Glasbeni šoli, kjer je že vse od svojega prihoda v mesto najprej poučeval klarinet, nato pa še druga pihala in trobila. Med njegovimi učenci so bili številni prepoznavni kočevski glasbeniki, kot denimo Tadej Tomšič, Matevž Novak in Damir Fajfar.

Hkrati je ob delu v šoli ostajal dejaven tudi v Pihalnem orkestru oziroma Delavski godbi, ki ji je dolga leta predsedoval in jo vodil kot kapelnik. Prav Rančigajeva zasluga je, da je godba preživela krizno obdobje v osemdestih letih prejšnjega stoletja in se celo razširila z novimi sekcijami. Da je imel posluh tudi za druge zvrsti glasbe, pa je dokazal, ko je v na prelomu z osemdestih na devetdeseta leta omogočil pogoje za vadbo mladi kočevski rock sceni, med drugim skupini Gottschee.

Leta 2008 je bil Slavko Rančigaj za svoj prispevek k razvoju družbe in občine ter dosežke na področjih človekove ustvarjalnosti razglašen za častnega občana Kočevja. Z njegovim slovesom odhaja še ena tistih markantnih osebnosti, ki so zaznamovale naše kulturno življenje. Ostaja pa tisto, kar je Jože Plečnik nekoč izrazil z mislijo: »Minljiv si, le tvoje delo je tvoj spomin!« In če je temu res tako, potem bo spomin na Slavka Rančigaja na Kočevskem ohranjen še dolgo.

 

 

Pripravil: Mihael Petrovič ml.