Podeljene občinske nagrade za leto 2014

TU, KJER SEM DOMA – prireditev, ob občinskem prazniku Občine Kočevje. S slavnostno prireditvijo ob Občinskem prazniku Občine Kočevje, ki je bila tudi letos v Šeškovem domu, je občina Kočevje, v petek 3. oktobra, počastila svoj občinski praznik.

Na prireditvi, ki jo je spremljal operni program na visoki ravni, so podelili tudi letošnja občinska priznanja. Slavnostni govornik je bil župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič, ki se je v svojem govoru dotaknil štirih let mandata in dela, ter doseženih uspehov. Kulturni del programa pa so oblikovalo oče in hči baritonist Zdravko Perger in sopranistka Katarina Perger ter domačin pianist Erik Šuler.

Občina je letos podelila dve zlati ter eno bronasto priznanje in tri plakete Občine Kočevje. Najvišje priznanje, naziv častni občan, Občina Kočevje v letu 2014 ni podelila.

Občina Kočevje podeljuje ZLATO PRIZNANJE Občine Kočevje za leto 2014 Ženski članski B ekipi Prostovoljnega gasilskega društva Dolga vas – Kočevje za izjemen dosežek, naslov državnih prvakinj na državnem gasilskem tekmovanju za memorial Matevža Haceta.

Gasilsko društvo Dolga vas je bilo ustanovljeno leta 1912. Leta 1947 je bila znotraj društva ustanovljena prva ženska desetina. Rezultat članic ženske B ekipe Prostovoljnega gasilskega društva Dolga vas je sad dolgoletnega dela in odrekanja tako članic, kot njihovi družin in najbližjih.

24. maj 2014 je bil poseben dan. Z državnega gasilskega tekmovanja za Memorial Matevža Haceta so se članice Ženske B ekipe Prostovoljnega gasilskega društva Dolga vrnile kot velike zmagovalke. Postale so državne prvakinje v kategoriji članic B.

Ekipa pod vodstvom mentorice Mateje Žvab, deluje že 12 let. Vsako leta ekipa trdno dela, tekmuje in se udeležuje regijskih in državnih tekmovanj. Gasilke so dekleta in žene, ki trenirajo na Remihovi ulici v Dolgi vas – menda ravno dovolj dolgi in ravni asfaltni površini na tistem koncu Kočevja. Vaje so popestrile dogajanje v vasi, privabile veliko otrok in mladostnikov, pričarale marsikateri nasmeh na lica mimoidočih, vsekakor pa zapisale idejo gasilstva v srca premnogih ljudi. Nagrada ne pomeni samo spodbudo delu v gasilstvu, pomeni priznanje prostovoljstvu in trdemu delu.

Zato Občina Kočevje podeljuje Zlato priznanje ženski B ekipi Prostovoljnega gasilskega društva Dolga vas. Mentorica Mateja Žvab, desetarka Antonija Knavs ter članice Slavica Jarni, Ana Marija Ožbolt,Mojca Šterbenc,Marija Kirašič, Andreja Lebar, Nataša Novak, Manja Knavs,Karmen Kurtalj.

Občina Kočevje podeljuje ZLATO PRIZNANJE Občine Kočevje za leto 2014 Lidiji Vardijan Žagar za večletno uspešno vodenje Doma starejših občanov z dobrimi rezultati in perspektivnimi programi.

Lidija Vardijan Žagar je direktorica Doma starejših občanov od leta 2004. Njen prihod v DSO je pomenil začetek temeljite prenove na področju socialne oskrbe, zdravstvene nege in pomoči ljudem. S popolno prenovo doma so dvignili kakovost življenja stanovalcem doma, izboljšali pogoje zaposlenim doma, in razbremenili svojce vseh skrbi. V Domu starejših občanov je zaposleno 86 ljudi, ki skrbijo za 160 oskrbovancev.

Lidija Vardijan Žagar je leta 2001 ustanovila Zavod JUTRO, ki na osnovi koncesije izvaja socialno oskrbo na domu. Ob ustanovitvi je Jutro oskrbovalo 26 oseb, danes skrbi za več kot 100 oseb. Njegovo poslanstvo je, da s svojim delo razbremenjuje Dom starejših občanov in svojce ter ohranja človeka aktivnega v svojem primarnem domu.

Občina Kočevje Lidija Vardijan Žagar za uspešno vodenje delovanje in vodenje, kot zaposleni direktorici Doma starejših občanov, podeljuje ZLATO PRIZNANJE.

Občina Kočevje podeljuje BRONASTO PRIZNANJE Občine Kočevje za leto 2014 Francu Janežu, predsedniku Planinskega društva Kočevje za dolgoletno vodenje društva, številne uspehe ter promocijo občine skozi prizmo planinskega turizma po celi Sloveniji in izven njenih meja.

Franc Janež je vodenje Planinskega društva prevzel leta 2004. Pod njegovim vodstvom je društvo doseglo kar nekaj vrhuncev svojega delovanja. Društvo je eno najštevilčnejših v Občini Kočevje in šteje 420 članov. Kot največji uspeh je zagotovo delo z mladimi, ki je pod večletnem trudu, zaživelo v polnosti. Tako je v društvu med 120 in 150 mladih planincev, ki se redno udeležujejo številih pohodnih podvigov.

V času njegovega predsedovanja je društvo organiziralo več pomembnih dogodkov, kot so 60. Letnica društva, skupščino Planinske zveze Slovenije, različne tabore. Koča pri Jelenovem studencu je postala nadvse prijazna in urejana, letos pa bo zaradi urejen biološke čistilne naprave lahko pridobila tudi naziv »Okolju prijazna koča«.

Člani društva so v času njegovega predsedovanja in pod njegovih vodstvom osvojili številne vrhove v dolomitih, Švicarskih in Francoskih Alpah, med največje uspehe pa zagotovo sodi osvojitev Mont Blanka 17 članske ekipe Planinskega društva Kočevje. Gospod Janež ima naziv MARKACISTA, ki ga podeljuje Planinska zveza Slovenije. Je dobitnik zlatega in srebrnega častnega znaka, ki ga podeljuje Planinska zveza Kočevje.

Franc Janež je kot predsednik Planinskega društva Kočevje, ime mesta Kočevje ponesel v širni svet. Kot vodja uspešnega društva je dokaz, da tam kjer je volja je moč in so uspehi, zato mu kot dolgoletnemu predsedniku Planinskega društva Kočevje, Občina Kočevje podeljuje bronasto priznanje.

Občina Kočevje podeljuje plaketo Občine Kočevje za leto 2014:

GRETI GAŠPARAC IN JANU HARTMANU za izjemen rezultat na maturi. Med 20 iz cele Slovenije sta Greta in Jan dva maturanta Kočevske gimnazije, ki sta zbrala prav se možne točke in s tem postala diamantna maturanta. Sta prva na Gimnaziji Kočevje odkar se izvaja matura v takšnem obsegu in načinu v Sloveniji.

Greta Gašparac in Jan Hartman sta se z velikimi črkami zapisala v zgodovino Gimnazije in srednje šole Kočevje, saj sta prva maturanta kočevske gimnazije, ki sta na splošni maturi osvojila vseh možnih 34 točk in tako postala naša prva diamanta dijaka, s svojim dosežkom pa sta se v svoji generaciji uvrstila med 20 najboljših oz. najuspešnejših dijakov v Sloveniji.

Tako Greta kot tudi Jan sta leta 2010 zaključila OŠ – oba sta bila učenca OŠ Zbora odposlancev in bila že v OŠ prepoznana za nadarjenega dijaka oz. dijakinjo. Oba sta se odločila šolanje nadaljevati v domačem kraju, na Gimnaziji Kočevje, in sicer v programu Evropski oddelek. S svojimi osnovnošolskimi uspehi sta zadostila tudi kriterijem za  pridobitev Zoisove štipendije za nadarjene dijake, ki sta jo ohranila ves čas gimnazijskega šolanja, Jan pa je v zadnjem letniku gimnazije Zoisovo štipendijo zamenjal za štipendijo iz Fundacije mag. Alenke Gabrič.

Greta  je vsako leto posegala po priznanjih na področju matematike, v 3. letniku tudi priznanje iz logike in znanja angleščine. Udeležila se je mednarodnega tekmovanja iz prevajanja Juvenes Translatores, ki ga vsako leto razpisuje Evropska komisija, in dobila posebno pohvalo za svoj prevod. Greta je vsestransko dekle. Glasba je njena velika ljubezen. V glasbeni šoli je igrala najprej prečno flavto in zaključila 6 letni program, potem pa je opravila še 4 razrede programa - tolkala (to je bobne, vibrafon, ksilofon). Kot samouk, povsem ljubiteljsko, pa igra tudi klavir, klasično in električno kitaro, in še kaj bi se našlo. Več let je bila tudi članica Pihalnega orkestra Glasbene šole Kočevje in Pihalnega orkestra Kočevje. Poleg tega je bila 11 let aktivna odbojkarica  v ŽOK Kočevje, trikrat  se je udeležila tudi športnih iger prijateljstva (v Kočevju, v Angliji in na Poljskem) in bila prevajalka pri švedski gasilski reprezentanci   v času Gasilske olimpijade v Kočevju.

Greta je prava zakladnic idej, izredno ustvarjalna, zato je bila stalno prisotna na najrazličnejših šolskih prireditvah: je družabna, komunikativna in rada navezuje stike z vrstniki, tudi iz tujine, zato se je tudi udeležila kar dveh mednarodnih izmenjav. Greta je bila ena izmed gonilnih moči v razredu. Je izredno subtilna, zazna probleme in težave in se z njimi vedno neustrašno spopade, resnicoljubna, predvsem pa pozitivna v svojem razmišljanju in delovanju. Odlikuje jo trdo sprotno delo, marljivost, vztrajnost, zanesljivost in odgovornost.

Janova bera z najrazličnejših šolskih, regijskih in državnih  tekmovanj je še bogatejša. Tudi on je vsa leta posegal po priznanjih na različnih področjih: največ priznanj je osvojil na področju logike, matematike in razvedrilne matematike, priznanje je dosegel  tudi iz znanja kemije, angleščine in informacijske in računalniške pismenosti. V 3. letniku gimnazije je požel kar 3 zlata priznanja, in sicer iz znanja angleščine, matematike in logike. Tudi Jan se je udeležil mednarodnega tekmovanja Juvenes Translatores in za svoj prevod prejel  posebno pohvalo.

Jan je resen, zanesljiv in odgovoren, racionalen mladenič, vedno pripravljen priskočiti na pomoč drugemu, trden v svojih odločitvah, sposoben kritičnega razmišljanja in jasnega zagovarjanja svojih stališč. 

Greta in Jan sta izbrala podobna študija. Jan se je odločil za študij informatike na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani.  Greta je izbrala študij multimedije. Gre za interdisciplinarni študij, ki se bo odvijal na Fakulteti za elektrotehniko in Fakulteti za računalništvo in informatiko.

Občina Kočevje podeljuje plaketo Občine Kočevje za leto 2014:

Krajevni skupnosti Stara Cerkev za trdo delo in vztrajnost krajanov ter vodstva Krajevne skupnosti uspešno delo in izvedene štiri velike investicije v iztekajočem mandatu ter za spodbudo vnaprej.

Občina Kočevje je razdeljena na 6 krajevnih skupnosti od leta 1976 naprej. Krajevna skupnost Stara Cerkev je druga po velikosti in predzadnja po številu prebivalcev, saj šteje le nekaj več kot 800 ljudi, ki živijo v 23 naseljih. Poleg rednega vzdrževanje in dela v sami krajevni skupnosti so vodilni v zadnjem mandatu uspešno izpeljali štiri investicije, dokončali so vzdrževalna dela na mrliški vežici v Polomu, popravili most pri Rinži v Slovenski vasi, podstavili nadstrešek za šolarje pri OŠ Stara Cerkev ter postavili defibrilatorje za nujno medicinsko pomoč občanom. Zato Občina Kočevje Krajevni skupnosti Stara Cerkev podeljuje plaketo Občine Kočevje.