Zamisel o projektu je nastala na prehodu tisočletja z namenom predstavitve razpoznavnosti Slovenije kot naroda znanja, kulture in dela. Rastoča knjiga tako kot simbol ponazarja vso našo zgodovino in  bivanje.

V Knjižnici Kočevje je za prvo Rastočo knjigo pripravljen in razstavljen izbor knjig o naravi, zbirka pa bo še naprej rasla na dosežkih občanov in ostalih, katerih dela in ustvarjanje bo povezano s kočevsko.

V prihodnje se zbirko načrtuje dopolniti tudi s tujo literaturo, ki je povezana z naravo, saj je eden izmed namenov Rastoče knjige prav tako mednarodno povezovanje in razpoznavnost.

Zbirka je razstavljena v študijski sobi knjižnice in se bo dopolnjevala. Kip rastoče knjige Kočevja je medvedka z mladičem, ki simbolizira prenos znanja in vrednot na mlajše rodove in hkrati skrbno pazi na našo naravno in kulturno dediščino. Kip je delo lokalnega oblikovalca in rokodelca Matije Kobole.

Slavnostnega dogodka ob prvi postavitvi Rastoče knjige so se udeležili tudi idejni oče projekta dr. Janez Gabrijelčič, predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca in župan občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič. 

Knjižnica Kočevje