Občina Gorje

Pot skozi pokljuške gozdove

 Pokljuški gozd z značilnimi vitkimi smrekami

 

Koristne informacije:

javnega prevoza do Pokljuke ni, možen je prevoz s taksijem z Bleda

parkirišče ob cesti, ki od Mrzlega studenca vodi na Rudno polje; cesta do izhodišča je tudi pozimi redno plužena

priporočena je pohodniška obutev

 

Zanimivosti:

Pokljuka je zakrasela uravnana planota z nekaj izrazitimi vrhovi - s planine Javornik se odpira lep pogled na Viševnik in verigo sosednjih vrhov

edina zidana stavba na planini je sirarna, ostale so lesene

v zimskem času so na planini in v okoliških gozdovih urejene smučarsko-tekaške proge, dolžina prog po celotni Pokljuki presega 30 kilometrov.

 

Potek poti:

Izhodišče poti je ob cesti, ki od Mrzlega studenca vodi na Rudno polje - po slabem kilometru in pol se ovinek ostro desno odcepi dobra makadamska pot - po njej nadaljujemo pot skozi gozd. Po nekaj minutah hoje se makadamska pot obrne proti severu, gozd se tu razredči in odpre se pogled na travnike. Po približno dvajsetih minutah hoje se pot začne rahlo spuščati, pridemo do križišča s cesto, ki teče po južnem pobočju Jerebikovca - usmerimo se levo, nekaj časa še hodimo po makadamski poti, potem pa se ta spremeni v gozdno pot in na koncu stezo, ki postaja ožja in na nekaterih delih delno zarasla z grmovjem. Kljub temu nadaljujemo v isti smeri (proti zahodu) in po nekaj minutah hoje skozi gozd pridemo do planine Javnornik.

 Planina Javornik

 

Prostor je z lesenimi stavbami in gorskimi vrhovi v ozadju zeli slikovit. Vračamo se po makdadamski cesti, ki s planine vodi proti jugu. Pot nas pripelje nazaj na glavno cesto, po kateri se vrnemo do izhodišča. Če se hoji po glavni cesti želimo izogniti, se nekaj sto metrov pred njo z makadamske ceste usmerimo levo na gozdno cesto, ki poteka vzporedno z glavno cesto. 

 

 Lovska opazovalnica

 

Zahtevnost: lahka

Dolžina poti: 6 km, krožna pot

Čas hoje: 2 uri

Tip poti: godzna, makadamska pot, asfalt

 

vir: Poti za vse generacije, 2012